Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posener vill inte återvända

Annons

Joachim Posener, som försvann från Sverige för tio år sedan när den så kallade Trustor-härvan avslöjades, är en fri man efter nära tio år på flykt, uppger Aftonbladet.

Orsaken är att de ekonomiska brott han anklagats för är preskriberade.

Nyheten har fått överåklagare Sven-Erik Alhem att reagera. Han kräver nu att det ska vara möjligt för domstolen att förlänga preskriptionstiden i enskilda fall som gäller ekonomisk brottslighet.

Enligt Joachim Poseners advokat har Posener inga omedelbara planer på att återvända till Sverige. Förundersökningen är fortfarande öppen. Däremot är Posener inte längre efterlyst och häktad i sin frånvaro.

TT: Vet du var Posener befinner sig i dag?

Posener efterlystes internationellt, misstänkt för medhjälp till grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman. Han tros ha fått med sig 46 miljoner kronor ur Trustors kassa. 1997 häktades Posener i sin frånvaro.

För närvarande ska Posener ha en skuld hos Kronofogden på nära 21 miljoner kronor i uteblivna skatter, underhållsstöd och studiemedelsavgifter. Preskriptionstiden för skatteskulder ligger på fem år, men kan förlängas maximalt i två omgångar.

Obetalda underhållsbidrag rivs efter fem år och civilrättsliga fodringar kan hänga med i princip hur länge som helst.

Joachim Posener och Trustor nådde i början av året en förlikning. Därmed har även risken för en civilrättslig process den dag Posener återvänder till Sverige minskat.

TT: Är det riskfritt för Posener att återvända?

Enligt Rydberg är ett tiotal svenska medborgare för närvarande efterlysta internationellt av Ekobrottsmyndigheten. Att Posener lyckats gäcka rättvisan i tio år beskriver han som "exceptionellt".

Journalisten Gunnar Lindstedt, som avslöjade Trustorhärvan för tio år sedan, är dock förvånad över att Joachim Posener fortfarande är på fri fot.

Enligt Lindstedt är samarbetet över gränserna inte det bästa när det gäller att bekämpa ekonomisk brottslighet. Om det svenska rättsväsendet kunde ha agerat annorlunda låter han vara osagt.

Det har förekommit uppgifter om att Posener siktats i Spanien och i Israel.

Lindstedt tror att en ny skandal som liknar Trustor härvan sannolikt kan uppdagas igen.

TT

Mer läsning

Annons