Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Portugisiska gatuhundar får hem i Mora

/
  • Lekfulla. Malin Danielsson tar hand om och förmedlar gatuhundar från Portugal och Spanien. De stortrivs i snön. Foto: Birger Nylén
  • Godissugna. De spanska och portugisiska gatuhundarna trivs i sitt nya hem hos Malin Danielsson i Mora. Malin är ordförande i den nybildade gatuhund-föreningen Hundrondellen. Foto: Birger Nylén

Annons

Malin är uppväxt i Sveg, men bor i Mora sedan 15 år. Hon har alltid varit hundintresserad och har haft många hundar av skilda raser.

Via en hemsida hos gatuhundorganisationen ADA fick hon syn på en spansk gatuhund som hon inte kunde motstå: Bruttan.

– Det kändes väldigt pirrigt och oroligt när vi stod på Arlanda och skulle hämta henne. Vi visste inte hur hon skulle vara och hur det skulle gå. Hon var mycket rädd när hon kom, sprang efter barnen och nafsade dom i benen för att hon var rädd för deras fötter. Men efter några månader var rädslan borta, och nu är hon en underbar liten vovve, berättar Malin, och kelar med Bruttan och hennes hundkompisar, som röjer runt i snön ute på gården i Utmeland.

Hon engagerade sig i ADA och familjen ställde upp med jourhem.

– Hundar kom och gick hemma hos oss och varje gång kände man att man gjorde en insats.

Hundrondellen bildades, inriktningen blev portugisiska gatuhundar.

– De har det värre än spanska gatuhundar. Portugiserna ligger långt efter, inställningsmässigt. Det finns cirka en miljon gatuhundar i Portugal. De har det förfärligt.

En bråkdel av dem får en dräglig tillvaro i andra länder. Hundrondellen har förmedlat 35 hundar, flera av dem till familjer i Mora.

– Hundar inom EU behöver inte sitta i karantän, men det ställs en del andra krav. De ska till exempel avmaskas, vaccineras mot rabies, det måste gå fyra månader mellan vaccinationen och ett antikroppstest.

Malin berättar att representanter från Hundrondellen åker till Portugal regelbundet.

– Vi åker en gång i månaden för att välja ut hundar som är mentalt friska och sunda. Vi testar dem och fotograferar dem. Vi tar även med de bokade hundarna hem till deras ägare på återresan.

Bilder på de nya hundarna läggs ut på föreningens hemsida, www.hundrondellen.se, och där kan hugade adoptörer välja och "tinga" sin hund. 4 500 kronor kostar en hund.– Det börjar med en intresseanmälan, sedan tar vi telefonkontakt, gör hembesök och de får reservera hunden. Men vi ställer en del krav på adoptörerna. De ska ha möjlighet att ge hunden tillsyn, och det är inte alltid vi tycker att den hund man själv vill adoptera är den lämpliga.

Men stämmer allt, så har hunden ett nytt hem.

Mer läsning

Annons