Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Portade - överallt

Annons

Efter två år med bråk och förstörelse vill ingen större lokalägare i Mora med omnejd ta emot festglada studenter till den stora slutfesten fredag kväll den 3 juni. Studenterna står utan lokal och risk finns för att denavslutande studentfesten får ställas in.

- Jag har nästan fått hånfulla nej, beklagar Emelie.

På ett ställe fick hon besked om att en lokal var bokad den aktuella kvällen. När sedan ungdomssamordnaren Åke Nyström ringde samma ställe var lokalen plöstligt inte bokad.

- Det är märkligt hur ungdomar behandlas, fortsätter Emelie.

Hon studerar själv andra året på gymnaiset i Mora och hon är angelägen om att studentfesten är öppen för alla gymnasister.

Anledningen till motståndet att erbjuda en lokal är det busliv som ägt rum i samband med studentfesten de senaste två åren.

- Jag har fått lära mig att kollektivbestraffning är olagligt, men hur kommer det sig då att Moras studenter år 2005 bestraffas för gärningar årskullar långt före begått?, säger Emilie.

Enligt ungdomssamordnare Åke Nyström i Mora har studentfesterna inne i respektive lokal, som Solleröparken förra året, genomförts under städade former.

- Problemet har varit de yngre gymnasisterna som inte kommit in i lokalen utan samlats utanför i stora skaror på flera hundra personer. Förra året inträffade flera fall av misshandel och polisen fick ingripa, säger Åke Nyström.

Vid ett informationsmöte på tisdagen i gymnasiets aula inför alla elever i årskurs tre bekräftade skolans rektor Lars Lisspers att ingen arrangör vill ta emot studentfesten.

- Det arrangemanget ligger utanför skolans ansvar. Vi har hand om programpunkterna med lunch i Moraparken fram till att avgångseleverna i trean lämnas av i Tingshusparken.

Han uppgav för eleverna att för två år sedan hade en omfattande skadegörelse med kostnader flera hundra tusen kronor inträffat på skolområdet i samband med examen.

Emelie Kyllönen och Therese Viksten uppger till tidningen att ett arrangemang för alla elever på gymnasiet är det bästa och rätta sättet att förebygga eventuellt busliv.

- Får vi inte tag i någon lokal är sista utvägen att sätta upp högtalare och anordna en studentfest ute på Tingsnäs udde, uppger de två.

Ett förslag som presenterades från en elev vid mötet i aulan var att anordna en studentmiddag på ett vidtalat hotell i Mora. Det är dock inte aktuellt med något dansarrangemang där utan hotellet ska vara utrymt senast halv tolv på kvällen.

Ungdomssamordnare Åke Nyström uppger att föräldrar hört av sig till kommun om lokal till studentfesten.

- Frågan har endast diskuterats av kommunens ledningsgrupp. Inga konkreta förslag har kommit fram, säger Åke Nyström.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons