Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Portade från tvättstugan

Annons

På Notgården finns det två tvätt-stugor på Björkvägen 10 och tre tvättstugor på Videvägen 9 för de boende.

Men inte för de asylsökande.

De är förbjudna att använda dessa tvättstugor och har anvisats till Videvägen 7.

Sammanlagt är det 13 lägenheter som Migrationsverket hyr av Ludvikahem.

Fatima Husein Bahero från Somalia och Gloria Tavares från Angola är två av dem som inte får tvätta sina och barnens kläder i hyreshuset där de bor.

- Vi måste gå över gården och får inte tvätta i källaren där det finns andra torkmöjligheter och fler maskiner, säger Fatima.

Det här har fått en privatperson att bli mäkta upprörd.

- Migrationsverket och det kommunala bostadsbolaget Ludvikahem diskriminerar asylsökande, säger personen i Ludvika-trakten som anmält detta hos polismyndigheten i Ludvika.

På Björkvägen har de asylsökande informerats om att de absolut inte får använda svenskarnas tvättstuga även om denna står tom.

"De asylsökande hänvisas till en tvättmaskin och en torktumlare i en skabbig cementerad källarlokal utan rinnande vatten, utan möjligheter att kunna handtvätta, utan några torkmöjligheter. De asylsökandes tvättmaskin är ofta trasig."

Det skriver personen i en anmälan som gått till ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO.

Ärendet betecknar personen som hatbrott, den typ av brott som Riksåklagaren har bestämt ska prioriteras och har förordnat särskilda åklagare för detta.

I Falun är Per Göran Persson förordnad åklagare i Dalarna för typen av brott i kategorin "hatbrott" med motiv som exempelvis homofobiska, religiösa eller främlingsfientliga, olaga diskriminering.

- Jag har inte omständigheterna klara för mig i det här fallet, men det stämmer att jag pratat med en person om detta, och polisen, säger P G Persson som nu väntar på en formell anmälan.

Som anmälare vill du vara anonym. Varför?

- Jag är rädd helt enkelt. Jag har sett hur rädda folk är för Migrationsverkets personal och jag är faktiskt rädd för att bli trakasserad för att jag vänder mig mot dem. Jag har på nära håll sett utlänningsfientligheten och det gör att jag inte vågar tala om vem jag är.

Varför har just du gjort anmälan?

- Jag tycker att det är väldigt kränkande hur människor behandlas. Att Ludvikahem - kommunens eget bolag - sänder ut den här signalen att det är okej att diskriminera, det känns upprörande.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons