Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Porfyr kan komma att certifieras?

Annons

Dryga 50-talet porfyrvänner hade samlats i Blybergs bystuga på måndagskvällen. Porfyrsliparen Ola Isaksson, hade tagit initiativ till träffen i bystugan som blev nästan full av människor som är intresserade av porfyr.

Vid diskussionerna berättade Ola Isaksson att han var bekymrad över att en företagare i Stockholm börjat sälja porfyr som köpts från Älvdalen, men slipning och tillverkning av smycken av stenen har skett i Kina.

- Dels är det mycket dålig kvalitet på dessa produkter, dels säljs de till ett mycket lågt pris och dels marknadsförs de som gjorda i Älvdalen, berättade Ola Isaksson.

Diskussionerna utkristalliserade sig så småningom till att handla om bildandet av en "akademi" eller förening som ska verka för att kvalitetssäkra porfyr tillverkad i Älvdalen eller av älvdalingar. Detta för att försäkra sig om att porfyr från Älvdalen även i framtiden förknippas med hög kvalitet och en hantverksmässig tillverkning i Sverige. Olle Bohman, ordförande i Älvdalens Geologiska Förening, menade att kommunen borde ställa upp för att underlätta utbildningen av skolelever i stenslipning och porfyrhantering.

- Vi har skrivit till kommunen om att de skulle låta bli att sälja det hus där Hantverksföreningen nu håller till.

De två porfyrsliparna Ola Isaksson och Elis Eriksson tar gärna emot anmälningar från personer som vill medverka i en sådan här "akademi".

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons