Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Porfyr kan bli lika stort som glas är i Småland"

Annons

I samband med reportaget från kursen, i Mora Tidning den 1 oktober, visade vi en idé som bildkonstnären Karl H Kruse från Säter och Orsa fick under kursen: en flaska källvatten från Älvdalen med en porfyrsten på och en etikett med ordet Porfyrvatten från Älvdalen.

En annan av deltagarna på kursen, industridesignern Amir Sooratgar från Västerås, hittade också en ny produkt som han skulle vilja att någon i Älvdalen tog upp:

Ljusstakar av skrotsten från porfyrbrotten.

Undersidan jämnas till så att staken står stadigt. Endast den övre sidan, där hålet för ljuset eller värmeljuset görs, bearbetas och slipas så att porfyrens fantastiska glans kommer fram.

Lars-Åke Brus från kommunens näringslivskontor visade nyligen upp två ljusstakar som Amir Sooratgar gjort av porfyr från Blyberg.

Visst är de tjusiga med kontrasterna mellan den polerade ytan och den råa stenen på sidorna.

- Porfyren är ett fantastiskt material och man måste se till att satsa på porfyren ordentligt. Då kan den bli lika stor för Älvdalen och Dalarna som glaset är för Småland och Sverige, säger Amir Sooratgar.

- Att göra sådana här saker av den hårda och sprickiga porfyren är att vända en nackdel till en fördel. Formerna finns redan, det gäller bara att se dem, säger Amir.

Naturen, konstnären och hantverkaren kan göra skrotstenen till en ytterst lyxig och konstnärlig produkt från Älvdalen.

- Om sedan konstnären och hantverkaren signerar konstverket, så ökar exklusiviteten än mer.

- Om någon i Älvdalen ville ta i detta, så skulle jag bli jätteglad, säger Amir.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons