Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt utflyktsmål fyller 500 år

Annons

Från början hade inte Ornässtugan några fönster utan då fanns det bara luckor som var täckta med skinn. På var sin sida av övervåningen finns det två rum som kallas jungfruburar, där kvinnorna satt och sydde och pratade med varandra.

Förr fanns det speciella hus runt omkring för till exempel köket, djuren och vapnen, men de finns inte längre kvar eftersom de har brunnit ner. Det är det som är så speciellt med Ornässtugan, att det inte finns någon eldstad, det är en av anledningarna till att det står kvar.

I Kungsrummet, finns en stor karta från 1700-talet som visar Gustav Vasas flyktväg från danskarna. Där finns den berömda vägen mellan Mora och Sälen, som åks av skidåkare från hela världen varje år i Vasaloppet.

Inne i samma rum finns även en liten säng där det sägs att Vasa sov när han spenderade en natt på Ornässtugan. Varför sängen är så liten är för att människorna på den tiden nästan satt och sov, och oftast så sov de flera stycken i sängen för att hålla värmen.

Det finns femton målningar i stugan som en man vid namn Erik Hallblad har målat. De föreställer de olika kungligheter som har efterträtt Gustav Vasa och hans barn.

I ett av rummen står fyra små kanoner som stod ute på gården tidigare, som de sköt i för att hälsa besökare välkomna.

Gästabudsalen var ett rum där människorna åt sina middagar. Det var väldigt oartigt att inte äta upp all sin mat, så när man var mätt fanns det en så kallad spybalk som användes för att gästerna skulle kunna fortsätta äta. Nedanför spybalken trivdes grisarna...

I det omtalade dasset får besökarna titta ner för att se hur Gustav Vasa hissade sig ner med hjälp av rep eller lakan när han var på flykt.

Till sist så får besökarna gå in i två rum där det finns en utställning med bilder och information om de olika kungligheterna.

EMELIE GUNNARSSON

Mer läsning

Annons