Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt område i 9 000 år

Annons

- För 9 000 år sedan låg Torsång vid en skyddad vik av dåvarande Östersjön och här fanns goda möjligheter att livnära sig på säl, lax, hjortar och mammutar, berättar guiderna Björn Ericsson och Bo Jansson vid onsdagens Torsångsvandring vilken har rubriken "Från istid till nutid".

Som bevis för sina påståenden visar man också fram några av de många stenåldersyxor som hittats.

- De här hittades på 1930-talet i Tylla hage, avslöjar Bo Jansson och tillade att redan dessa urtorsångare hängde med i utvecklingen.

- Bland annat vet vi att man här använde stenar av svavelkis för att göra upp eld. Något som är betydligt enklare än att använde fnöske och en pinne.

Livet i Torsång blomstrade och under järnåldern växte sig bygden allt mäktigare och rikare. Inte minst genom att man kunde konsten att framställa järn.

- Här finns platser där man funnit spår av järnframställning som dateras till runt år 200 efter kristus, berättar Björn Ericsson.

- Järnet man framställde gick faktiskt sedan, via Birka, på export ut mot Tyskland och kontinenten.

Än mera betydelsefullt blev Torsång, eller Tors anger som bygden benämns i tidiga skrifter, i och med upptäckten av Falu koppargruva. En fyndighet som låg på mark tillhörandes Torsångs socken som vid tiden runt 1000-talet sträckte sig ända förbi Enviken.

Med tiden nådde också kristendomen till det då hedniska Torsång och det bidrog till att en kyrka uppfördes. Ursprungligen lär det ha varit en träkyrka. Den brann dock ned och ersattes med en byggd i sten.

- Men den ursprungliga kyrkan såg inte ut som i dag. Bland annat fanns det inte några sittplatser inne i kyrkan utan besökarna fick stå.

På väg till kyrkan passeras den vackra klockstapeln i trä och Bo Jansson visar en liten lucka innehållandes ett rep i dess sida.

- Härifrån ringde man i klockorna, exempelvis vid brand och då ringde man olika många gånger beroende på var det brann.

- Fyra ringningar betydde att det brann i Milsbo och klämtade man sju gånger så var det i Storsten elden härjade.

De historiska vandringarna i Torsång arrangeras varje onsdag och lördag i sex veckor framåt.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons