Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt med självplockning

Annons

- Det är otroligt fina jordgubbar, och lätt att plocka. Inte är det mycket ogräs heller, säger Inga-Britt Hallgren från Borlänge, som har varit här på Västansjö Bär & Potatis tre, fyra gånger förut.

Hon står nedböjd och plockar och plockar medan hinkarna snabbt fylls av de röda läckerheterna. Barnbarnen Johanna Hallgren, nio år och Viktoria Hallgren åtta år, hjälper till.

- Titta, jag hittade en som ser ut som ett hjärta, säger Johanna Hallgren.

- Här, titta en bamsing, säger Inga-Britt Hallgren, och frågar barnen om de tycker det är kul att plocka.

- Mmm, svarar båda flickorna samstämmigt.

Snart har de plockat ungefär tio liter, och fingrarna blir rödare och rödare. Vanligtvis brukar Inga-Britt Hallgren plocka 20 till 30 liter, men hon tänker åka hit en gång till under kvällen. En del av jordgubbarna åker in i frysen; hon gör också sylt och använder till tårtor.

Resten frossar de på.

Doften av jordgubbar känns i luften redan en bit i från odlingen. I bakgrunden av det grönröda fältet breder berg och skog ut sig, vackert som ett vykort.

Runt omkring ligger röda gårdar och öppna åkrar som skiftar i ljust- och mörkgrönt. Några hästar betar i godan ro.

Den svarta himlen till trots har cirka 20 plockare anlänt med sina hinkar i högsta hugg. Att det är gott om bär syns på långt håll.

- Ja, det är mycket jordgubbar i år, sommaren har varit varm. Troligtvis blir säsongen kort, men vi hoppas på åtminstone 14 dagar till, säger odlaren Alf Jansson.

Tillsammans med sin fru Gunvor Lindås driver han verksamheten sedan 23 år tillbaka.

Vanligen inleds jordgubbsäsongen första veckan i juli, och pågår cirka fyra veckor.

På odlingen finns tre sorter, Zefyr, Korona och Baunthy. De två förstnämnda är vanligast berättar Alf Jansson, båda är söta till smaken, men Korona är lite fastare.

Varje säsong plockas tonvis av jordgubbar. Hela familjen arbetar med plockningen. Men de får också hjälp av skolungdomar.

Försäljningen av plockade bär är cirka 100 liter per dag för 20 kronor per liter.

Självplocket kostar 26 kronor per kilo.

Precis som familjen Hallgren är självplock något som Aila Heinonen från Torsång anammat. Hon tycker det är bäst att plocka jordgubbarna själv, och bra att odlingen ligger nära.

Detta är hennes femte säsong. Hittills har hon plockat ungefär sju kilo.

- Jag fryser in och äter hela vintern. För det mesta på gröt, då brukar jag blanda jordgubbarna med till exempel blåbär och hallon.

Under tiden är fler entusiastiska plockare på väg till vågen för att väga sina tomma hinkar, innan de ska fyllas.

Familjen Hallgren har plockat färdigt, och nu är det dags för vägning. Glada miner. Nästan tolv kilo.

Barnens händer är röda, men inte munnarna, konstigt.

SUZANNE VIKSTRÖM

Mer läsning

Annons