Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt läsa i Rättvik

Annons

Till de sju program som finns på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik har 107 elever antagits till skol-starten.

- Det är fler elever antagna än de senaste åren, berättar studie- och yrkesvägledaren Christina Gustafsson på skolan.

- Högst söktryck har det varit på byggprogrammet, där har vi arton platser och det är fullt, vi har även reserver där, säger hon.

Även på det samhällsvetenskapliga programmet är det många sökande.

Övriga program på skolan är elprogrammet, estetiska programmet med inriktning mot folkmusik, naturvetenskapliga programmet, omvårdnadsprogrammet och teknikprogrammet. Sedan finns också det individuella programmet på skolan.

När de båda gymnasieskolorna sedan kommer att samarbete närmare tror Christina Gustafsson att man även ska kunna bredda utbudet av kurser för eleverna.

Även naturbruksprogrammet på Naturbruksgymnasiet har fler antagna än förra året. Till hösten startar 114 elever på naturbruksprogrammet. För 89 elever är detta förstahandsvalet. Förra året antogs 96 elever, varav 77 elever hade det som förstahandsval.

- Sexton elever kommer från andra län, i fjol var det åtta elever, det innebär att vi får cirka 2,5 miljoner kronor i ersättning, berättar studievägledaren Roger Axelsson på skolan.

Han berättar att inriktningen mot jordbruk har ökat elev- antalet, från åtta elever förra året, till tolv elever i år.

På naturbruksprogrammet kan eleverna välja inriktning mot jordbruk, trädgård, häst eller djurvård. Och bland eleverna dominerar tjejerna:

- Det är 90 procent tjejer, bara på jordbruksinriktningen är det mer killar än tjejer, berättar han.

Eleverna kan även välja att läsa in naturvetenskaplig kompetens under studietiden, ett val som gör att eleven då inte kan läsa samtliga kurser i den inriktning de valt.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons