Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt bli snickare

Annons

- Företagen slåss om att få anställa de seriösa eleverna här, säger läraren Jarl Molin som undervisar i husbyggnad på skolan.

Johan Petri är 20 år gammal och läser in gymnasieutbildningen för träbyggnad. På 50 veckor ska han läras upp inom vuxenutbildningen, men då har han redan klarat av de teoretiska ämnena. En tuff uppgift ändå, men Petri är fast beslutsam att klara uppgiften.

- Jag har alltid velat det här men kom inte in när jag sökte efter grundskolan, säger Petri som är beredd att flytta för att få arbete efter avslutad utbildning.

Även 27-årige Djelani Mohammed satsar på att bli snickare. Han har tidigare arbetat inom många olika yrken. Många av hans kompisar har fått arbete efter att ha utbildat sig till snickare och arbetar nu i Stockholm.

- Nu satsar jag etthundra procent på att bli bra inom yrket och få arbete, säger han.

Efter avslutad byggnadsutbildning får eleverna fortsätta som lärlingar i tre år ute i arbetslivet. Skolan har enligt läraren Jarl Molin ett mycket bra samarbete med företagen och även med Byggnads Dalarna, något som krävs för att bland annat praktikplatser ska gå att ordna.

- Det är en väldigt bra kontakt med byggföretagen, säger Molin.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons