Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populära motorcyklar

Annons

Ett gäng från Stockholm demonstrerade för några dagar sedan så kallade minimotorcyklar. Platsen var gokartbanan i Grängesberg, och tempot var högt.

- Jag började åka av en händelse i höstas, berättade Jens Falkenå från Stockholm, som var en av dem som visade cyklarna.

- Först körde jag mellan tre och fyra gånger i veckan. Sedan bestämde jag mig för att köpa en egen motorcykel, och nu tävlar jag för fullt.

Att köra minimotorcyklar är en relativt ny sport i Sverige. Det var några italienare som började hyra ut cyklarna på en inomhusbana i Stockholm 1996.

Det var där Anders Gull från Stockholm såg dem första gången. Och han var fast direkt. Det är han som har stått för en stor del av sportens utveckling i Sverige. Numera finns 120 licensierade förare, och sporten har en egen SM-serie.

I den kör bland annan Falkenå.

- Det är en fascinerande sport, berättade han.

- Dels är det praktiskt med de små cyklarna. De kostar bara 20 000 kronor, och kan enkelt transporteras i bilens bagagelucka.

- Men givetvis är inte det anledningen till att man åker. Det är en hisnande känsla att ligga på 135 kilometer i timmen på en cykel som är 45 centimeter hög.

Och till Grängesberg kom alltså cyklarna i går. Två stycken, till att börja med.

- Jag tror att de kommer göra succé, sade Kerstin Larsson.

- Det dröjer nog inte länge förrän vi får köpa in fler. Om intresset blir tillräckligt stort kanske vi försöker att besiktiga banan som tävlingsbana.

Det var inte Anders Gull främmande för.

- Det är roligt att åka någon annanstans än i Stockholm, Gävle och Sundsvall, där dagens banor finns, sade han.

- Och den här banan är en av de häftigaste jag har kört på i Sverige. Det ska nog inte vara några problem att få den tävlingsgodkänd.

Vad som händer i den frågan återstår att se. Klart är i alla fall att två av de små cyklarna finns att köra på gokartbanan i Grängesberg.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons