Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populära Komvuxplatser

Annons

Särskilt populärt är det ettåriga omvårdnadsprogrammet som leder till en undersköterskeexamen.

- Vi har utbildat 200 undersköterskor i Leksands kommun de senaste fem åren. Våra vårdlärare är uppskattade, det tror jag bidrar till intresset, säger studievägledare Göran Rhodén.

Det finns ett växande behov av utbildad vårdpersonal och de flesta som utbildat sig kan få jobb, åtminstone vikariat, anser han.

Nästa vecka startar 28 nya elever på programmet. Fem av dem är killar, vilket är en uppgång jämfört med i fjol. Senare i höst startar även en så kallad kommungrupp med tolv till 15 personer som redan jobbar i vården och ska läsa upp sin kompetens.

Resten av Lärcentrums sammanlagt ungefär 150 elever läser på de vanliga kurserna, med ämnen som matte, svenska, engelska och samhällskunskap. Alla som har sökt till hösten har fått plats, trots att vuxenutbildningen har mindre pengar att röra sig med än tidigare. Budgeten har halverats sedan Kunskapslyftet försvann 2002.

- Vi tar fortfarande in alla som vill läsa, men utbudet har minskat. En begränsning vi märker är att förut kunde vi köpa mer tjänster utifrån. Som till exempel när någon vill läsa till florist och den kursen inte finns i Leksand, säger Göran Rhodén.

På datakurserna gör man dock en satsning. Lärcentrum har anställt en egen datalärare på heltid, tidigare gick eleverna till gymnasiet i Sammilsdal.

Nytt är också att Lärcentrum fått ett anbud från Försäkringskassan om att ta in långtidssjukskrivna. De ska i så fall läsa specialkurser för att förbereda sig till att komma tillbaka ut i arbetslivet.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons