Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär utbildning

Annons

Förra hösten startade Vansbro lärcentrum, i samverkan med Högskolan Dalarna och arbetslivsföreträdare, en kvalificerad yrkesutbildning med inriktning mot humanistiskt behandlingsarbete.

Första året sökte omkring 200 personer till utbildningen. I år stiger den siffran till lite mer än 300. Utbildningen har plats för 40 elever och har riksintag.

- Det är jätteroligt att så många vill ta del av vår utbildning. Det beror nog på vårt goda rykte , för vi har inte marknadsfört oss mer än tidigare, säger Björn Lundin, kompetensutvecklare vid Lärcentrum.

Trots att trycket på utbildningen är stort, finns inte några planer på att utöka antalet platser.

- Vi vill ha inte ha fler än 40 elever, vilket skulle kunna äventyra kvalitén på utbildningen, säger Anna Zack, utbildare vid lärcentrum.

De som examineras från den tvååriga utbildningen kan bland annat jobba inom missbrukarvården eller kriminalvården.

- Arbetsmarknaden ser gynnsam ut, säger Gunnar Lindhol, chef vid Lärcentrum.

Utbildningen bedrivs helt på distans.

- Det fungerar så att elever sitter i grupper om sex personer, och några gånger per termin träffas de i antingen Falun eller Södertälje. Den närmaste gruppen finns i Nås, säger Gunnar Lindholm.

Att eleverna träffas i Falun och Södertälje och inte i Vansbro, beror på att där finns lärare och eventuella arbetsgivare i närheten.

Det som ligger på Lärcentrums bord är att stå för lokaler och lärare, samt allt administrativt arbete runt utbildningen. Utbildningen finansieras av statliga bidrag som beräknas på hur många elever som studerar vid utbildningen.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons