Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär staty genom linsen

Annons

Skulpturen Spelmän, gjord av konstnären Berto Marklund, finns i Säterdalen. Den föreställer en dragspelare och en basist och är tillverkad i trä. Enligt konstnärens direktiv ska den tjärstrykas vår och höst med riktig trätjära.

Vid ett tillfälle fick tidigare parkchefen i Säterdalen, Bengt Swenson, veta att skulpturen skulle vara den näst mest fotograferade i Sverige. Etta låg då en skulptur i Stockholm föreställande en person (Hasse Alfredsson) som lyfter ett brunnslock när han kryper upp ur en avloppsbrunn. Hur detta räknats ut känner han inte till.

Men att skulpturen fotograferas av många är känt.

Vid ett tillfälle ströks skulpturen med felaktig tjära som gör att gubbarna "fjällar". De blev även svartare.

Skulpturen köptes en gång med hjälp av statliga kulturbidrag som Säterdalen fick genom Folkparkernas centralorganisation.

Vid en valborgsmässoafton på 1980-talet utsattes skulpturen för skadegörelse. Någon placerade dynamit vid basistens vänsterarm och armen sprängdes bort. Det var ett farligt tilltag då det fanns mycket folk i närheten. I tidningar fanns bland annat en rubrik som löd "Basist skottskadad i Säterdalen".

Skadan reparerades av konstnären Berto Marklund. Reparationen blev en försäkringsfråga och skulpturen värderades då till närmare 100 000 kronor, berättar Bengt Swenson.

Under Swensons tid som parkchef togs det även fram ett vykort med spelmännen i Säterdalen som motiv.

Bilbrand i centrum i studentrusningen

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons