Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polskt erbjudande oroar

Annons

Orsaken är att företag i östländer, som från 1 maj är med i EU, kan erbjuda svenska byggföretag betydligt billigare arbetskraft.

Tidningen Metro avslöjade på tisdagen att det polska företaget Weglostal erbjuder svenska byggföretag en polsk snickare för 125 kronor i timmen. En svensk snickare kostar byggföretagen ungefär 250 kronor i timmen inklusive sociala avgifter.

- Nu gäller det verkligen att vi alla inom Byggnads hjälps åt och ser till att reglerna i det svenska kollektivavtalet följs. Vi måste se till att det inte förekommer lönedumpning, framhåller Thomas Gustavsson i samtal med NLT.

Han berättar att en svensk byggjobbare tjänar i snitt 120 kronor i timmen. Går vederbörande på ackord kan lönen komma upp i 150-160 kronor i timmen.

- I vårt kollektivavtal är lägsta lönen 109 kronor i timmen. Kommer det hit arbetskraft från andra EU-länder och jobbar för 109 kronor så kan vi inte göra något. Vi kan bara tillse att arbetare utifrån jobbar efter svenska kollektivavtal och har samma villkor som svenska arbetare.

-Utlänningar hade möjlighet att jobba i Sverige även före den 1 maj. Men den stora skillnaden var att det krävdes arbetstillstånd och att vi i Byggnads var remissinstans. Om vi bedömde att den utländska arbetskraften skulle tränga undan svenska byggjobbare så kunde vi säga nej till arbetstillstånd. Den möjligheten finns inte längre, berättar Thomas Gustavsson.

I juni är det två år sedan som han blev näst högste bas för byggfacket med 100 000 aktiva medlemmar. Kontoret finns i Stockholm men fortfarande har han sitt hem i Grängesberg.

- Jag veckopendlar och det fungerar bra. Jag har inga tankar på att flytta till Stockholm. Min fru har jobb och sitt sociala liv i Grängesberg så vi stannar där.

- Även om vi skulle bo i Stockholm så skulle jag inte vara hemma särskilt mycket på kvällarna. Jag är ofta ute och reser.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons