Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polska ministrar avskedade

Annons

Polens premiärminister Jaroslaw Kaczynski avskedade i dag ministrar från två mindre koalitionspartier.

Nya ministrar utnämndes omedelbart.

De avskedade kom från ärkekonservativa Polska familjeförbundet och det landsbygdsbaserade Självförsvar.

I lördags konstaterade Kaczynski att nyval, förmodligen den 21 oktober, är den enda lösningen på den senaste tidens regeringskris. Premiärministerns parti Lag och rättvisa (PiS) har haft allt svårare att komma överens med de övriga partierna i regeringen.

Ett formellt beslut om nyval väntas bli fattat när den polska riksdagen, sejmen, samlas igen efter sommaruppehållet den 22 augusti.

Kaczynski kommer alltså att leda en minoritetsregering fram till nyvalet, som ska hållas senast i november. I lördags annonserade premiärministern att nyval är den enda lösningen på den polska politiska krisen. Valet tidigareläggs två år.

Koalitionen mellan Kaczynskis parti Lag och rättvisa (PiS) och de två populistpartierna har varit minst sagt stormig. Senast fick Självförsvars partiledare Andrzej Lepper i juli för andra gången sparken som vice premiärminister, och häromdagen avskedades även inrikesminister Janusz Kaczmarek, anklagad för att ha saboterat en korruptionsutredning mot Lepper.

Premiärminister Kaczynski och hans tvillingbror, president Lech Kaczynski, har regerat under en period av snabb ekonomisk tillväxt men de har misslyckats att dämpa interna politiska strider och dessutom har de hamnat i käbbel med ledare från andra europeiska länder. Polen har intensivt protesterat mot röstreglerna i det nya EU-fördraget.

Vice premiärminister Roman Giertych, ledare för Polska familjeförbundet, är en av fyra avskedade ministrar. De andra tre hade ansvar för byggnads-, arbetsmarknads- och fiskefrågor.

TT

Mer läsning

Annons