Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polska lagförslag oroar i EU

Annons

Ett utskott i EU-parlamentet vill undersöka om ett lagförslag om att förbjuda homosexuell "propaganda" i Polen är förenligt med EU-lagar mot diskriminering.

Det är utskottet för medborgerliga rättigheter i EU-parlamentet som tänker syna förslaget, om den polska regeringen går vidare med det. Förslaget det gäller har lanserats av den _ även med polska mått mätt _ kontroversielle utbildningsministern Roman Giertych. Han är också ledare för den polska familjeligan (LPR), ett av de polska regeringspartierna och betecknat som högerextremt och ultrakonservativt.

Enligt Giertych ska skolmaterial som nämner homosexualitet inte få finnas och lärare som talar om homosexualitet ska kunna avskedas och straffas. Inte heller i hälso- och sjukvården ska homosexualitet få föras på tal.

Barn ska skyddas från homosexuell propaganda, enligt utbildningsministern.

Frågan ska diskuteras i utskottet i april och resultatet kan bli ett uttalande senare under våren, förutom den legala granskningen, om förslaget blir lag.

Kathalijne Buitenweg, holländsk ledamot för de gröna och initiativtagare till granskningen, säger att förslagen om att förbjuda diskussion om homosexualitet reser allvarliga frågor om den polska regeringens vilja att leva upp till grundläggande rättigheter.

Samtidigt protesterar en grupp ledamöter i EU-parlamentet, däribland vänsterpartiets parlamentariker Eva-Britt Svensson, mot uttalanden från LPR som går ut på att den redan mycket strikta abortlagen i Polen ska skärpas till ett förbud.

En färsk dom från Europadomstolen i Strasbourg slår fast att Polen bröt mot de grundläggande rättigheterna när en kvinna vägrades abort år 2000. Kvinnan hade redan tre barn när hon blev gravid igen. Hon led av ögonproblem och tre olika ögonläkare gav henne beskedet att de kunde förvärras om hon födde ett fjärde barn. Hon begärde då abort, men läkaren som skulle göra den vägrade. Nu klassas hon som invalid, på grund av de ökade ögonproblem som blev följden.

Domstolen dömer polska staten att betala 25|000 euro (knappt 250|000 kronor) i ersättning till kvinnan, samt rättegångskostnaderna.

TT

Mer läsning

Annons