Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pollen yr runt tall och gran

Annons

Efter en rekordkall vår fick vi i en rekordvarm start på sommarlovet. Och visst underlättar den varma och torra luften för pollen att flyga omkring.

Men när det gäller trädens blomning och frukt så är det vädret året innan som spelar mest roll, det påpekar Eva-Karin Brogren på Stakhedens plantskola i Nyhammar, utanför Ludvika.

Hon pekar ut granen som största pollenproducenten just nu. Det beror på att förra sommaren var perfekt för granar, med varmt i slutet av juni och början av juli. Sådant väder ger riklig blomning året därpå.

- Det är rekordår i år, jag läste itidningen Land att det är 33 år sedan förra storblomningen. Vi har väntat på en granblomning, säger Eva-Karin Brogren.

Normalt blommar granarna omkring vart sjunde år. Det innebär att nästa år blir kottår.

Även runt tallarna står det gula moln just nu. De är inte lika känsliga som granar och blommar mer stadigt och jämnt.

- Jag tror att frömjölet kommer från en mix av olika träd, säger Eva-Karin Brogren. Hemma hos oss är det inte så mycket barrträd, men motorhuven är gul ändå. Där blommar aspen något sagolikt. Rönn och äppleträd fröar också av sig.

Hon har allergiker i familjen och kan intyga att björken har pollinerat klart och att det ännu inte verkar vara dags för gräspollen.

Allergier mot tall- och granpollen förekommer, men är ovanliga.

Problem med barrträdens frömjöl har väl snarare de som ständigt får torka av trädgårdsmöblerna, och som drar sig för ett dopp i den gula smeten.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons