Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt ja till Mora IK

Annons

Enligt uppgift kommer den borgerliga majoriteten med centerpartiet, moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet att driva igenom ett sådant beslut.

Den socialdemokratiska oppositionen däremot vill hellre att kommunen fortsätter att äga ishallen.

- Det värsta scenariot är att Mora IK drar på sig investeringar i hallen och står där om ett år och inte klarar sig kvar i elitserien, men ändå ska betala av på det som är upplånat, säger Gösta Frost.

Kommunalrådet Lars Matsson-Frost (c) sade under helgen att han "tror att det finns en majoritet för att ishallen ska övergå till Mora IK".

- Men borgen ska vi fortsätta diskutera. Det förs fortfarande en diskussion om beloppets storlek, enligt Matsson-Frost.

För egen del kan han dock tänka sig att ställa upp på en kommunal borgen på 18 miljoner kronor.

Både beslutet om försäljning och om borgensåtagande måste upp i kommunfullmäktige den 17 maj.

- Ett beslut som kan komma att överklagas. Risken är att det då går i stå, säger oppositionsledaren Gösta Frost (s), som anser att majoritetspartierna hittills skött ishallsbygget "bedrövligt dåligt" och brustit i styrningen.

Gösta Frost tycker att ett bättre sätt, som inte hade "utmanat ödet" i den brådska som råder med ishallsbygget, skulle ha varit att kommunen behållit ishallen i sin ägo ännu en tid.

- Kommunen hade kunnat renovera hallen utan ett enda beslut vare sig i kommunstyrelse eller kommunfullmäktige. Tekniska nämnden har ju fått delegation på att fördela investeringsmedlen. Vi hade kunnat göra det allra nödvändigaste nu och sett till att hallen blivit godkänd för elitseriespel. Utbyggnaden hade kunnat ske etappvis.

Det har talats om många olika krav som ställs på en elitseriearena, men de enda krav som det inte går att få dispens för är kravet på säkerhet i hallen och att föreningen (Mora IK) har en vettig ekonomi, säger Gösta Frost.

Lars Matsson-Frost är medveten om att det kan "dyka upp problem" ifall det kommande beslutet överklagas av någon.

- Folk har ju rätt att överklaga ett beslut, men vi får hoppas att så inte sker, säger han.

Hade det gått snabbare om kommunen behållit hallen och byggt om i egen regi?

- Om kommunen skulle göra det i egen regi, styrs vi helt och hållet av LOU, lagen om offentlig upphandling, enligt Lars Matsson-Frost.

En sådan upphandling brukar ta ett par månader, enligt uppgift.

Enligt Gösta Frost skulle dock inte LOU ha behövt sätta käppar i hjulen för ett snabbt bygge.

- Morastrand AB (kommunägt bolag) har redan avtal upphandlade och klara. Rätt hanterat behövs det inga nya upphandlingar, säger Gösta Frost, som tycker det är dåligt att majoritetens företrädare inte tagit reda på sakförhållanden i frågan.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons