Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiska mord vardag i Guatemala

Annons

Under upptakten till höstens presidentval i Guatemala har över 50 politiska kandidater och aktivister dödats i olika våldsdåd.

Anhängare av de flesta större partier, inklusive favoriten Alvaro Coloms parti Nationell enhet för hopp (UNE), har drabbats enligt polisen.

Sent i torsdags kväll mördades en UNE-anhängare och i onsdags dödades två partiarbetare tillhörande det regerande Stora Nationella allianspartiet (GANA).

Redan innan kandidaterna hade registrerats och valrörelsen inletts i början av maj hade runt 45 personer fallit offer för politiska mord, enligt polisens siffror.

President Oscar Berger medgav i torsdags att våldet i Guatemala har nått sådan omfattning att det är för mycket för polisen att hantera. Politiskt våld är inget nytt i det centralamerikanska landet. I samband med valet 2003 utfördes 29 politiska mord och över tusen hot polisanmäldes.

Enligt den senaste opinionsmätningen inför presidentvalet den 9 september leder Colom med 21 procents stöd, följd av Otto Perez Molina från högerinriktade Patriotiska partiet, som har 11 procents stöd. På tredje plats ligger GANA:s kandidat Alejandro Giammattei, med 10 procent, följd av Nobelpristagaren Rigoberta Menchu, 3 procent.

TT

Mer läsning

Annons