Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Politisk skandal"

Annons

-Jag skulle vilja säga att det var en bostadspolitisk skandal.

Det sade Roger Stål (s), kommunalråd i Ludvika, vid en bostadskonferens som hölls i Ludvika på tisdagen.

Instämmande hummanden hördes från en del av åhörarna som uppgick till ett 60-tal personer. Det var folk från bostadsbolag i främst Dalarna och Bergslagen, representanter för konferensarrangören Hyresgästföreningen och några andra organisationer.

Rubriken för konferensen var Husen som blev över och ett återkommande tema bland talarna var att staten inte tagit tillräckligt ansvar för situationen i de kommunala bostadsbolagen.

Barbro Engman, Borlänge, förbundsordförande för Hyresgästföreningen i Sverige med 500 000 medlemmar, var den som inledde konferensen. Hon sade att hyresgäströrelsens vision är att alla ska ha rätt till en god bostad till rimlig kostnad.

-Men den bostadspolitiken raserades genom en rad beslut på 90-talet, konstaterade Engman.

Frilansjournalisten Karin Wennermark har på Hyresgästföreningens uppdrag skrivit boken Husen som blev över -om bostadskrisen i industriorter.

På konferensen redogjorde hon för sina slutsatser och stöttade resonemanget med diagram som hon anser åskådliggör varför kommunerna under några få år tvingats riva cirka 25 000 lägenheter.

Bara i Dalarna försvann åren 1991-2003 2 977 lägenheter, därav revs 909 i Smedjebacken och 894 i Ludvika. I Leksand och Mora däremot, har det inte rivits en enda lägenhet.

-1990 fanns det i hela landet 3 000 tomma bostäder. Det rådde bostadsbrist, även på orter som Smedjebacken där det 1990 fanns tre tomma lägenheter. 1993 fanns det plötsligt 200 tomma hos Bärkehus i Smedjebacken; tio procent av beståndet.

Wennermark förklarade att början till krisen var skatteomläggningen då de statliga inkomstskatterna sänktes men till priset av en rad nya skattepålagor på boendet. Av den anledningen höjdes hyrorna med 1 000 - 1 500 kronor i månaden från 1989 till 1993.

Till detta ska läggas att regering och riksdag beslutade om krispaket för att få ordning på finanserna. Barnbidragen sänktes, likaså föräldrapenningen, sjukpenningen, bostadsbidrag och a-kassa.

-På tre-fyra år försvann 300 000 jobb inom industrin och 150 000 inom offentlig sektor. Arbetslösheten steg från tre procent till femton procent. Det var alldeles ohyggliga siffror som man aldrig upplevt tidigare.

Skatteomläggningen och den ekonomiska krisen slog sammantaget hårt mot hyreshusmarknaden. För boende i villor var skatteomläggningen en skattereform och det blev billigare att bo i villa än i hyreslägenhet. Mycket billigare till och med.

-Om prisutvecklingen för hyreslägenheter varit den samma som den allmänna prisutvecklingen så hade en lägenhet som i dag kostar 4 500 i månaden legat på 2 700, sade Karin Wennermark som ett exempel.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons