Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikersvar på nätet

Annons

På måndag öppnar länken "fråga en politiker" på kommunens hemsida. Där kan vem som helst skriva ned en fråga, adresserad till valfri, registrerad politiker. Man måste uppge sitt namn, sin adress och sitt telefonnummer för att släppas igenom av Yvonné Wennberg Öhrnell, som är webbansvarig på kommunens kansli.

- Det handlar inte om någon censur, men vi blir ansvariga för innehållet och måste ha någon slags koll, säger hon.

Besökare på sidan kommer att kunna ta del av andras frågor och svar.

- Tanken är att det ska var allmänt hållna frågor, som intresserar fler än den enskilda frågeställaren, säger Jonny Jones, c.

Flera demokratiutredningar på riksnivå har de senaste åren presenterat alarmerande resultat vad gäller medborgarnas engagemang och fötroende för de politiska partierna. Även på lokal nivå har man länge sökt nya demokratiska redskap. Det här en väg att nå nya grupper och bli tillgängliga.

- Det är viktigt att betona att det här är en kanal direkt till politikerna och inte till kommunen och vårt arbete där, säger Åsa Björklund, m.

De svarande politikerna möter den som surfar in på den nya sidan med ett foto och en liten text, så man vet vem man ställer frågan till.

- Vi tror att det här också kommer att bli en inspirationskälla för oss. Det ökar vår kunskap om vad medborgarna tycker och tänker, fortsätter Åsa Björklund.

Det är ännu långt ifrån alla som har tillgång till eller intresse för Internet. På biblioteket finns dock datorer att låna och i Furudal kommer man att öppna ett demokratikontor med möjlighet att surfa på nätet.

- Samtidigt är det viktigt att betona att det här inte ska ersätta den gamla formen av kontakt, utan bara utöka den. Det behövs parallellsystem, säger Jonny Jones.

Vänsterpartiet och kristdemokraterna är de enda partierna som står utanför samarbetet. Kd:s Maj Eriksson lider brist på egen dator, men välkomnar i stället telefonsamtal. Vänsterpartiets Eva Pedersén försäkrar att partiet kommer att ansluta sig till tjänsten så snart de får möjlighet.

På sommaren har kommunens hemsida 500-600 besökare dagligen.

Under vintern ligger antalet på 350-450.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons