Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Politikerna vet inte vad vi gör egentligen"

Annons

Kommunals medlemmar ser fram emot ett nytt avtal. Kampen för ett par år sedan kunde drivits lite längre, lite tuffare, tycker en del. Problemet är att politikerna egentligen inte vet vad de anställda gör, säger arbetsplatsombudet inom tekniska avdelningen, bland annat.

Det är de som får stora delar av samhället att fungera, som ger våra barn omsorg, trygghet och stimulans när vi jobbar någon annanstans, som finns där när vi eller våra anhöriga är extra sårbara och sjuka, som servar och underhåller så vi slipper kaos i trafik och offentliga utrymmen - med mera, mycket mer...

För sina insatser får kommunals medlemmar förstås lön - men en lön som i medeltal ligger runt 5 000 kronor lägre än medellönen i samhället totalt. I natt har de kanske fått ett nytt och bättre avtal, eller så går kampen vidare...

-Jo, vi ska följa utgången med spänning, lyssna på nyheterna direkt i morgon bitti, säger Annica Persson, Lena Janols och Agneta Andersson på torsdagen. Alla tre jobbar på Östansbo förskola och representerar i sig en vanlig situation bland kommunals medlemmar. Annica är fast anställd, Lena är poolanställd och Agneta vikarie, får jobba när det behövs personal.

-Jag har oftast jobb, det kan vara någon vecka ibland som jag är utan, konstaterar Agneta, som begärt att få vikariera enbart på Östansbo.

Annica och Lena är utbildade barnskötare. Lena, som teoretiskt skulle kunna skickas runt med kort varsel, tycker att hon ändå haft tur.

-Det har varit långa vikariat på varje ställe.

Däremot skulle hon gärna jobba heltid.

-Jag har bara 75 procent nu, det är klart jag skulle välkomna ett avtal där man har rätt till heltid om man vill.

Agneta har lyssnat på nyheterna kvällen innan och hoppas på ett bättre resultat den här gången.

-För två år sedan verkade det ju som om vi skulle gå ut hårt och sedan blev det ju platt fall? Tyvärr, när det kändes som om vi var så nära. I stället för att dra ut på kampen tycker jag man skulle ta till radikala åtgärder från början. Fram för lite tuffare tag, säger Agneta och får medhåll av Annica och Lena.

De befinner sig i den märkliga situation där brist på personal inte leder till att fler anställs, tvärtom är många av kommunals medlemmar vikarier sedan lång tid tillbaka. Deras insatser är uppskattade men inte högavlönade och deras arbetsmiljö är tuff, personalstyrkan minskar men arbetsuppgifterna är desamma.

På kommunals tekniska avdelning avvaktar arbetsplatsombudet Ove Heed utgången av förhandlingarna.

-Vi har varit eftersatta härute, säger han.

Efter kampen 2003 fick personal inom vården ett påslag med 5 procent. Året därpå var det barnomsorgens personal som stod på tur för samma ökning.

- Vi inom tekniska fick stå tillbaka.

Inför årets förhandlingar rör kraven både lön och arbetssituation.

-Bättre arbetsmiljö är ett av huvudkraven. Vi blir bara färre och färre, men det är lika mycket att göra. Härute blir medelådern dessutom allt högre.

Ove Heed upprörs över hur arbetet värderas.

- Vi har krävt en minilön på 15 000 kronor - och det tycker de är för mycket! Medellönen inom kommunal är cirka 17 500, i samhället som helhet ligger den på 22500 kronor.

Han har själv gått ned i lön när han valde sitt nuvarande jobb.

-Den minskade med 5 000 kronor i månaden, traktamenten oräknade. Jag jobbade på Skanska tidigare, men började här för att få hålla mig på hemmaplan, med familjen.

Ove ser en förklaring till att hans och övriga medlemmars arbete inte värderas rättvist - en förklaring, men inte ett försvar.

-Det största problemet är att politikerna inte vet vad vi gör egentligen, fastslår han.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons