Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna säger nej till vårdnadsbidrag

Annons

Karin Rissveds från Svärdsjö har länge kämpat för att Falu kommun ska ge ersättning till föräldrar som själva tar hand om sina barn i stället för att utnyttja den kommunala barnomsorgen. Hennes medborgarförslag har nu kommit ytterligare ett steg på vägen i den kommunala beslutsprocessen.

I den utredning som gjorts av vad ett kommunalt vårdnadsbidrag skulle kosta kommunen uppskattas kostnaden till ungefär 13 miljoner. Då förutsätts att kostnaden för varje barn som erhöll vårdnadsbidraget motsvaras av minskade utgifter för barnomsorgen.

Frågan som kommunstyrelsens allmänna utskott skulle ta ställning till var om Falu kommun ska ansöka om dispens hos regeringen för införande av ett kommunalt vårdnadsbidrag.

- Utskottet sa nej med anledning av den kostnad som det skulle innebära, säger Dan Westerberg (c) ordförande i utskottet.

Efter omröstning beslutade utskottet med siffrorna fyra mot tre att säga nej till en dispensansökan. Även centerpartiet röstade nej, trots att partiet i grunden är positivt till vårdnadsbidrag.

- Jag har gått emot centerns partilinje i den här frågan, med kostnaden som motivering, säger Dan Westerberg.

Nu ska ärendet tas upp av kommunstyrelsen innan ett slutgiltigt beslut fattas av kommunfullmäktige.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons