Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Politikerna lyssnar inte på oss"

Annons

Det är tidig morgon och stämningen i matsalen är sömnig. Några boende sitter redan på plats vid borden och väntar på frukost. Under den lugna ytan har dock ett sammansvetsat arbetsgäng dragit i gång dagens jobb. Ansikten tvättas, rena kläder plockas fram, duschar strilar, sängar bäddas, mediciner delas ut, någon matas. I bakgrunden tutar ett larm. Det är bråttom för det är många som ska upp.

Örjesbogården är uppdelad på två avdelningar, en demensavdelning och ett kortidsboende. Det är till ett kortidsboend som landstinget skickar sina medicinskt färdig behandlade patienter som ännu inte är tillräckligt friska för att klara sig hemma med hjälp av hemtjänst.

Här finns också avlastningsplatser, men huvuddelen av rummen bebos av äldre som väntar på att få plats på något annat äldreboende, som är för gamla och sjuka för att bo kvar hemma.

Den här morgonen är det fem vårdbiträden som jobbar för att hjälpa de 16 boende upp. Glädjen i arbetet säger de finns i att var nära människor och att det är omväxlande. Baksidan är stressen och det är fysiskt tungt trots att de använder hjälpmedel som liftar:

- Många är orörliga, kan inte hjälpa till själva och man får ont i ryggen, säger Helena Melin.

Många av de som arbetar på avdelningen har sett hur jobbet förändrats under 1990-talet. Arbetsuppgifterna har blivit fler och de har fått mindre tid över till den sociala samvaron med de äldre.

- Vi har det redan i dag jobbigt på jobbet, säger Anette Göras.

- När de drar ner på personal blir det en ond cirkel. Det som jobbar kvar får mer och mer att göra, bränner ut sig och ersätts av vikarier, säger Ewa Andrén-Krantz:

- Det är inte säkert att de sparar någonting på att dra ner, utan det kanske bara blir fler som blir sjuka, säger hon.

De går redan i dag kort vid sjukdom, vid första sjukdomsdagen sätts oftast ingen vikarie in. Bemanningen på helgerna är också tajt.

- Det är redan snålt med vikarier, säger Britt Elin Oppegård.

Konsekvensen av att det blir färre vikarier kommer att göra att de boende kommer upp senare på dagen och får gå lägga sig tidigare.

Om ni hade mer tid, vad skulle ni då göra?

- Jag skulle sätta mig ner och prata med dem lugnt, många gamla tar ju långt tid på sig innan de får fram vad de vill säga, säger Helena.

- Ta det lugnt när man tar upp dem, slippa stressa då, säger Anette.

- Ha tid för utflykter, aktiviteter, säger Britt Elin.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons