Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Politikerna för svaga"

Annons

Hans Dahlqvist saknar politiker i Falun som vågar fatta snabba och ibland obekväma beslut:

- Det spelar ingen roll vilket parti det handlar om. Men i dag har Falun överhuvudtaget inte tillräckligt starka politiker som kan lösa regionens svåra frågor. En orsak kan vara att kommunen leds av sex partier vilket resulterar i att det blir för långa beslutsvägar. Men det som oroar är att inget av partierna lanserar någon riktigt stark politiker inför valet.

Hans Dahlqvist är medveten om att detta är en känslig fråga. Men han anser att det nu är dags att någon startar en debatt kring den här frågan. Och han har redan en politiker som skulle passa bra i Falun.

- Jag efterlyser Vidar Andersson, s. Han är den typen av människa som är vågar ha djärva idéer och kan gå utanför ramarna för att finna lösningar på problemen.

Hans Dahlqvist spekulerar samtidigt om varför inte Vidar Andersson finns med i kommunalpolitiken:

- Antingen beror detta på att han har andra stora uppgifter. Men kan det bero på att partiet inte vågar lansera en politiker som sticker ut hakan och har djärva idéer?

Hans Dahlqvist pratar sedan om att Falun måste ha en bättre demokratisk styrning med kortare beslutsvägar. Han är samtidigt mycket orolig för att Falun får samma politiska utseende igen med sex partier i ledningen, vilket skulle resultera i långsamma beslut:

- Usch, nej, det får inte hända. Falun står nu inför ett viktigt skede med allt från att utveckla regementet till att arbeta vidare med profilområderna. När det gäller regementet är det process som går alltför långsamt.

Samtidigt konstaterar Hans Dahlqvist att det politiska livet fungerar betydligt bättre i Borlänge. Hans stora föredöme är kommunalrådet Peter Hultqvist:

- Han är stark. Han har ett bra nätverk, som sträcker sig ända in i regeringen. Han är dessutom en person som verkligen har djärva idéer. Hans arbete betyder mycket för hela regionen.

Hans Dahlqvist betonar betydelsen av politiker som har bra nätverk.

- Ta näringsministern Björn Rosengren som ett exempel. Han var tidigare landshövding i Norrbotten. Nu kan man fråga varför man tagit beslut om att bygga Bottnia-banan och den stora flygplatsen i Luleå. Kan det bero på Björn Rosengren? Här är det en stark politiker med stark förankring i regeringskretsar. Peter Hultqvist har sådana kontakter. Därför är han mycket viktig för Borlänge och hela den här regionen.

Vad händer i regionen om Peter Hultqvist i framtiden får större politiska uppgifter på nationell nivå?

- Då är Peter Hultqvist säkert så klok att han utser en duktig kronprins, samtidigt som regionen får en person från centralt håll som värnar om den här bygden, svarar Hans Dahlqvist.

Tyck till på dala-debatt

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons