Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna borde läsa på

Annons

Centern, kristdemokraterna och vänstern ondgör sig över att krogarna i Borlänge har öppet till klockan 02.00 och vill göra det svårare för krögarna. I de flesta halvstora städer stänger krogarna klockan 03.00, så varför denna klagan?

Vad gäller konsumtionen av alkohol måste ni politiker nog läsa på. Det är väl inte helt okänt att just på grund av restriktioner och höga priser har svensken anammat för- festen som ett sätt att ha råd att partaja. Detta medför att stora mängder alkohol förtärs hemma, innan det är dax att gå på lokal.

Vem som helst kan då förstå att det blir fler berusade ute på gator och torg under helgerna och med det större problem.

Jag arbetade under en period i Madrid och upplevde ett helt annat koncept, där alkoholen inte konsumerades i hemmet utan just på lokal. Längre öppettider och lägre priser gav inte vad jag erfor den fylla som man kan uppleva i Sverige.

Kanske det är den svenska inställningen till själva berusningen som ska granskas istället för att göra livet surt för dem som arbetar i krogbranschen?

Om gästerna är nyktra när de anländer tror jag vi får uppleva en ny situation.

Den svenska mentaliteten gör det omöjligt för till exempel barnfamiljer att vistas i krogmiljö, då maten inte längre är det centrala, utan att hålla fyllan vid liv är mer det koncept som gäller.

Vi talar om för våra ungdomar att vi dricker för att det är gott!

Då får vi kanske börja göra det!

Micke Falana

Mer läsning

Annons