Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Politikerna är fega i kulturhusfrågan"

Annons

- För mig är det fortfarande fullt möjligt med lite god vilja, även om vi inom kulturförvaltningen börjar bli ganska trötta och uppgivna, säger Janusch till tidningen.

Han är besviken på, som han säger, "fega politiker som inte tar någon egen ställning".

- I stället säger de bara att de litar på tjänstemännens utredningar. Tjänstemännen å sin sida gömmer sig bakom konsulter.

- Det är en frånvaro av vilja att ta ansvar som är besynnerlig, anser Bernd Janusch.

- Vi lever i ett demokratiskt samhälle. De politiker som representerar kulturnämnden i Mora är, oavsett partifärg, överens om att driva verksamheten på ett visst sätt (och om att det bästa är ett kulturhus i Mattsons Järn-fastigheten).

- Varför får vi inte göra det då, så länge vi håller oss inom den ekonomiska ram vi har? Varför tillsätts överhuvudtaget facknämnder om de ändå inte får bestämma över den egna verksamheten? undrar Bernd Janusch.

- Vi har 3,3 miljoner kronor i årshyra för Skoglunds-fastigheten i dag, vilket motsvarar en Stockholmshyra. I högsta fallet i Mattsons Järn-alternativet var vi uppe i 2,8 miljoner kronor i årskostnad och det efter en ordentlig renovering. Detta faktum har de som är emot köp av Mattsons Järn-fastigheten totalt sopat under mattan. Det handlar om Jantelag i allra högsta grad och med ungefär samma aktörer nu som förra gången fastigheten var till salu, säger Bernd Janusch.

Vilka politiker tänker du på när du talar om fega politiker?

- Dessvärre är det inte klart och tydligt vilka som är för och emot, eftersom även de som verkar vara emot inte är tydligt emot.

Bernd Janusch har trots allt inte gett upp hoppet om ett kulturhus i före detta Mattsons Järn-fastigheten.

Hur har han tänkt sig att det skulle kunna lösas? Vilka ersättningslokaler skulle kunna erbjudas nuvarande hyresgäster?

- Exempelvis skulle vi kunna byta lokaler med varandra. Nuvarande bibliotek/kulturhus har bättre affärsläge än Mattsons Järn. Metro och de andra butikerna skulle vara betjänta av att få AA-läge i stället för AB-läge. Det handlar om vilja. För den som vill och orkar förhandla finns det fortfarande en möjlighet, tror Bernd Janusch.

Han poängterar att han, i egenskap av kulturchef, agerar på kulturnämndens uppdrag i denna fråga, eftersom nämnden är hans arbetsgivare.

- Det är mitt uppdrag att föra fram kulturnämndens synpunkter, annars missköter jag mitt jobb. Så det är inte av egen envishet som jag agerar.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons