Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerbråk om Lugnet

Annons

Den 4 maj ska kommunstyrelsen besluta om kommunen ska bilda ett gemensamt utvecklingsbolag för Lugnet med Skanska. De båda parterna ska enligt förslaget äga hälften var. Driften av anläggningarna föreslås läggas i ett gemensamt bolag som då ska bildas med Skanska FM.

Socialdemokraterna har diskuterat förslaget sinsemellan. Kommunalrådet Jonny Gahnshag är för det.

Men det finns andra, bland andra NT Andersson, som tidigare varit fritidsnämndsordförande, som är emot.

Förra måndagen vid arbetarkommunens möte hettade det till ordentligt. Gahnshag fanns inte på plats men till mötet kom landstingsrådet Ingalill Person som ställt sig på NT Anderssons sida. Det förvånade många då hon inte varit en frekvent besökare på mötena.

Persson ville inte alls ha någon inblandning av Skanska på Lugnet. Hon ansåg att om det skulle bildas något bolag för Lugnets utveckling så skulle det vara helägt av kommunen eller så skulle man låta allt vara som det är.

Och att släppa in Skanska i driftsfrågorna ansåg hon uteslutet.

Det blev en hård debatt där Persson fick motstånd av bland andra fritidsstyrelsens nuvarande ordförande Widar Andersson och fullmäktiges ordförande Karl-Erik Pettersson. De båda stödde det liggande förslaget.

Widar Andersson anser att Ingalill Perssons inträde på scenen var rena kuppen för att stoppa arbetet. Enligt honom har socialdemokraterna en tradition att om någon tidigare varit kommunalråd eller haft en annan ledande befattning så ska man stötta det nya kommunalrådet. Och skulle man ha annan uppfattning än denne så ligger man lågt.

- Man dyker inte upp fem i tolv och sticker kniven i ryggen på sin efterträdare, säger Widar Andersson.

Han anser att Ingalill Perssons argument för att inte släppa in Skanska är rena kvasiideologin.

- Kommunen kan inte sköta allt själv. Det är ingen fara med att släppa in andra aktörer för det handlar ju inte om att sälja ut Lugnet och privatisera, säger han.

Men Ingalill Persson hade starkt stöd för sin åsikt och det hela slutade med ett kompromissförslag som läggs fram till kommunstyrelsen.

Enligt det ska kommunen bilda bolag med Skanska men kommunen ska vara majoritetsägare och Skanska ska inte ha något med driften att göra.

- Det här kan vara negativt för det fortsatta samarbetet med Skanska, säger Widar Andersson.

Mer läsning

Annons