Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerarvodena kommer att höjas

Annons

- Det blir höjningar, Smedjebacken ska inte ligga för långt efter Ludvika.

I Ludvika går debattens vågor höga kring höjningen av kommunalrådet Roger Ståls arvode med 5 000 kronor till en månadslön på närmare 41 000 kronor i månaden.

Men frågan är om det inte blåser upp till storm i Smedjebacken när översynen av politikerarvodena offentliggörs.

Den 19 december förra året bestämde kommunfullmäktige att nuvarande arvoden skulle fortsätta att gälla fram till den sista mars i år.

Till det datumet ska det stå klart hur mycket politikerna ska ha i lön.

Men redan nu framgår det att någon sänkning eller frysning av politikerlönerna är inte aktuellt.

- Nej, det blir en höjning. Arvodena har ju stått still i fyra år, säger Jörgen Lindkvist, s.

I tisdags tilldelades han uppdraget att leda översynen av arvodena, det reglemente som bland annat styr sjukfrånvaro samt förlorad arbetsförtjänst.

Arbetsgruppen, som frånsett Jörgen Lindkvist, består av företrädare från samtliga partier hade sitt första möte direkt efter kommunstyrelsens sammanträde.

- Vi har därmed bara hunnit inleda jobbet.

Utgångsläget är dock givet. Exempelvis att kommunstyrelsens ordförande/kommunalrådet har ett arvode som motsvarar 75 procent av basbeloppet, eller cirka 28 000 kronor i månaden.

För Leif Nilsson har således kommunalrådsjobbet medfört en lönesänkning. Uppgifter gör gällande att Nilsson hade cirka 35 000 kronor i månadslön på Brunnsviks folkhögskola när han tackade ja till politikeruppdraget.

- Vem skulle acceptera en löne-sänkning när det nya jobbet är betydligt tuffare än det förra, lyder Jörgen Lindkvists kommentar till detta.

Några belopp har inte diskuterats än. Men Jörgen Lindkvist påpekar att kommunalrådslönen i Smedjebacken ligger mycket lågt jämfört med andra kommuner i länet.

Och han utesluter inte att det kan bli "en saftig" höjning av Leif Nilssons arvode.

- Det är visserligen inget bra läge för stora höjningar.

Men det påpekandet riktar sig mer mot övriga politiker och ordföranden.

Arbetsgruppen kommer att sätta sig ner tillsammans med nämndordförandena och diskutera hur mycket arbetstid uppdragen egentligen kräver.

I dagsläget bedöms exempelvis uppdraget som socialnämndens ordförande kräva 60 procent och jobbet som barn- och utbildningsnämndens ordförande 50 procent av en heltid.

Jörgen Lindkvist bedömer att den nya regin i kommunen skapat ett visst "löneutrymme" för politikerna. Exempelvis slopades de arvoderade andre vice ordförande-posterna.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons