Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill styra lönepott

Annons

När kommunen i dag avsätter pengar i budgeten till löneökningar görs det genom ett generellt procentuellt påslag på förvaltningarnas egna budgetramar. Påslaget ligger i storleksordningen tre procent. Politikerna har länge talat vackert om att det behövs extrasatsningar på vissa grupper för att höja statusen på arbetet och få lättare att rekrytera folk. Det gäller främst vårdpersonal och lärare.

Men det sker aldrig. Kommunens förhandlingsdelegation där kommunalrådet Maria Wilje ingår, deltar inte i själva förhandlingarna. De sköts av personalkontoret, förvaltningsledningarna och facken. Och då värnar alla om sitt.

- De rika och hårda förvaltningarna som exempelvis gatukontoret kan till och med ge extra påslag genom omfördelningar i budgeten till svårrekryterade grupper. Men så kan aldrig mjuka och fattiga förvaltningar med mycket personal som socialnämnden göra, säger Maria Wilje.

Ska socialnämnden ge sin personal en procent extra blir det 5,5 miljoner kronor i ökade kostnader.

- Och det går bara inte. De pengarna skulle behöva sparas in i verksamheten och det är svårt redan i dag för dem att få ihop budgeten, säger Maria Wilje.

Nu vill hon och övriga i förhandlingsdelegationen ha en ny lönebildningsmodell så att politikernas vilja får genomslag.

- Vi måste se till helheten. Det är mycket viktigt inför framtiden, säger Wilje.

Ett annat skäl till att en ny modell behövs är ur jämställdhetssynpunkt, anser hon.

Förhandlingsdelegationen har tillsammans med personalkontoret tagit fram en skiss på en ny modell. Enligt den ska politikerna själva behålla en del av lönepotten, exempelvis 0,5 procent, som inte läggs ut i generell ramökning.

- Med de pengarna skulle vi ena året kunna prioritera alla undersköterskor och skicka över pengarna direkt dit och nästa år satsa på en annan grupp, säger Maria Wilje.

Förslaget är nu ute på remiss till de olika förvaltningarna.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons