Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill ha ersättning

Annons

Staten måste kompensera kommunerna fullt ut för reformer som maxtaxor inom barn- och äldreomsorgen. Det kräver Dalarnas kommunförbund i en skrivelse till regeringen.

- Det här är en markering. Vi är tvungna att agera, vi kommer inte att klara våra åtaganden till slut, säger Gun Drugge (c), kommunalråd i Hedemora och ledamot i Dalarnas kommunförbunds styrelse.

Flera dalakommuner har i år tvingats höja skatten och även landstingsskatten kommer att höjas. Skattehöjningarna innebär att Dalarnas kommuner nästa år får en uttaxering som är bland de högsta i Sverige, skriver kommunförbundet. Samtidigt sker stora fortsatta neddragningar inom den kommunala servicen. Detta beror delvis på den negativa befolkningsutvecklingen i länet, som leder till minskade skatteintäkter för kommunerna. Men kommunerna drabbas också ekonomiskt av vad kommunförbundet i skrivelsen kallar för "underfinansierade centrala beslut om åtgärder i kommunerna", som exempelvis maxtaxor inom barn- och äldreomsorg.

- Om staten beslutar om nya reformer ska den också betala för dem fullt ut. Vi får träda in på många fler områden utan att kompenseras. Konsekvensen blir att mycket av den kommunala verksamhet som inte är lagstadgad krymper. Simhallar, bibliotek och fritidsgårdar stängs, och det är den lokale politikern som får stå där med skammen, säger Gun Drugge.

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons