Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vet för lite om åldringsvård

Annons

Kära politiker i Mora! Jag hade en gång en dröm att jag skulle kunna ta hand om mina föräldrar, när de behövde hjälp på gamla där. Min bror och jag var överens - det här ska vi klara. Att få ge igen lite grann av all den kärlek och omtanke vi hade fått genom alla år.

Min bror bodde en mil från vårt hem och jag i Mora. Pappa blev allt mer muskelsvag allt eftersom åren gick, men hans intellekt var det inget fel på. Han kunde sin historia.

Mamma fick genomgå en höftledsoperation och efter det blev hon senil. Hon sa själv att hon visste att hon var glömsk, "men det gör ingenting för nu slipper jag värken".

Vi hjälptes åt och på något konstigt vis klarade vi det i flera år. Dagen före julafton 1989 ringer min bror, och berättar att det var cancer han hade. Han hade säkert sökt läkare i tio år men fått fel diagnos.

Han dog 1990 och pappa var tvungen att tas in på långvård. Han var för tung att lyfta utan hjälp. Efter många tankar hit och dit bestämde vi, att även mamma skulle få komma till samma ställe. Jag arbetade då som vikarie på sjukhuset, dels under tiden min bror låg där och sedan efter det han lämnat oss. Pappa dog 1993, 97 år gammal och mamma 1995, 95 år gammal.

Min make tappade alla krafter 2001 och han blev svagare för varje dag som gick. Jag ville söka läkare men fick inte. Han ramlade ofta och jag bad honom ligga tills jag kom, men han gick upp och ramlade. Det blev många lyft innan han fick sluta på Mora lasarett våren 2001. Drömmen blev en mardröm. Fyra personer i samma familj, som åldrades så olika. Men ingen av dem kunde vistas hemma trots hjälp.

Mora har väl fungerande servicehus med ansvarskännande, kunnig personal. Varför kan de inte få vara till det stöd och den hjälp, som vi gamla behöver? Kontor för hemtjänsten på Spanskgården är väl långsökt. Inte behöver väl den personalen hiss? Vet ni hur det fungerar ute i hemmen? Det vet jag som dagligen går hos gamla och sjuka. Vuxna barn som gråter över att ha hamnat i en situation som de inte orkar med.

Ni politiker som fattat detta beslut om neddragningar på boendeplatser: Sköt era egna anhöriga i hemmet, det finns inga förmildrande omständigheter.

Många av er har säkert inte varit inne på dessa hem. Det finns de som säger att det luktar så illa av inkontinenta personer. För säkerhets skull tycker jag att ni ska se till att bli både korkade och hartsade, innan ni befinner er i samma situation. Ni saknar helt kompetens inom åldringsvården. Be pensionärsföreningarna om hjälp, de vet, vad ni som äldre kommer att få erfara. Jag vet!

BARFOTA

Mer läsning

Annons