Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker till storms - mot politiker

Annons

Hagberg fällde sitt yttrande i en diskussion som berörde frågeställningen varför politiker så sällan diskuterar och analyserar samhällets möjligheter att påverka alkoholkonsumtionen på ett sätt som skapar förutsättningar för en bättre hälsa.

Hagberg erkände att politiker på alla nivåer har tillräcklig kunskap om alkoholens skadeverkningar. Ändå velar och tvekar politiker att fatta beslut i en riktning som skapar alkoholfria miljöer.

Lars Ove Hagberg var bland annat mycket kritisk till att restauranger får servera sprit till långt in på småtimmarna.

- Vi vet att nästan allt våld i Borlänge är alkoholrelaterat. Ändå skapar vi en miljö i stadskärnan där krogarna är enda alternativet för besökare.

Clas Mankler, socialdemokrat och ledamot i socialnämnden i Falun, höll med Hagberg. Mankler tog som exempel den turbulens som orsakades av nämndens beslut att neka öltillstånd till en tältservering på Stora Torget i samband med Falukalaset.

- Efter påtryckningar fattade socialnämnden ett nytt beslut som innebar att utskänkningen tilläts.

I samtalet deltog också IOGT-NTO:s förbundsordförande Sven-Olov Carlsson. Även han underströk att bristen på politiskt mod och kurage är ett hot mot folkhälsan.

- Jag efterfrågar inte nya restriktioner. Det skulle räcka långt om vi uppfyllde dem vi redan skapat, menade Carlsson, och efterlyste en tydligare plan för hur Sverige ska kunna leva upp till beslutade mål när det gäller alkohol och folkhälsa.

Carlsson framhöll också att det är oacceptabelt att restauranger och livsmedelshandlare bryter mot alkohollagens försäljningsbestämmelser.

Pelle Björklund som arbetar med livsmiljöfrågor vid länsstyrelsen framhöll vikten av att kommunerna stöttar de tjänstemän som arbetar med tillståndsfrågor.

- Alkoholhandläggaren har en utsatt position och blir ofta utsatt för både yttre och inre påtryckningar.

- Det är viktigt att också kommunledningen lever upp till intentionerna i de mål som lagts fast för alkoholpolitiken.

Ett 30-tal personer lyssnade till debatten i Globen som leddes av chefredaktör Christer Gruhs.

Mer läsning

Annons