Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker svarade inte på sin egen enkät

Annons

Politikerna i Hedemora brydde sig inte om att vara med i sin egen enkätundersökning.

Bara 33 av 150 svarade på enkäten som skulle ingå som en del i en kartläggning av politikernas arbetsvillkor. Syftet var att försöka kartlägga de förtroendevaldas arbets- och yrkesroll samt vad Hedemora kommun kan göra för att underlätta för bland annat lärare och egna företagare att bli politiker.

- Jag ska titta på vad det beror på att så få svarat på enkätundersökningen, säger Kerstin Brandt, s, ordförande i den parlamentariska grupp som nu presenterat förslag på förbättringar.

Detta ska nu skickas ut till de politiska partierna som i höst ska börja granska förslagen. Meningen var att den parlamentariska gruppen skulle få ett underlag på varifrån politikerkåren hämtas.

Men någon sådan kartläggning fick inte gruppen.

- Nej, det går inte att få ett statistiskt svar. Underlaget blev för litet, säger kommunsekreteraren Karin Lundgren.

- Vi kan inte sitta och titta efter yrkestitlar och annat i matrikeln och gissa oss fram.

Av de 33 som svarat på enkätundersökningen framgår att elva av dessa har antingen en statlig eller kommunal anställning. Tolv är pensionärer, tre är privatanställda och två är egna företagare.

Gert Nordin, kd, har i en motion i kommunfullmäktige föreslagit en rad förändringar för att underlätta för politikerna att kombinera det kommunala engagemanget med sitt arbetsliv. Det handlar bland annat att om mer tid att sätta sig in i olika frågor.

I den parlamentariska gruppen, där alla partier i fullmäktige har varit representerade, har bland annat föreslagit att allmänhetens frågestund införes i nämnderna. Ett annat förslag är att barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att planera temadagar på skolorna där både politiker och kommunala tjänstemän ska delta.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons