Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker stod till svars

Annons

Elevrådsrepresentanter från Gussarvsskolan, elevdemokratigruppen på Martin Koch-gymnasiet och representanter från Dalaskeppet mötte under tisdagen några av Hedemoras politiker.

Birgitta Brandt (v), Ann-Marie Samuelsson (mp), Roger Last (hp), Ann Petersson (hp), och Anki Rooslien (s), fick frågor av alla de slag, men mest handlade de om skolan.

Barnen från Gussarvsskolan var intresserade av varför deras skola läggs ner och vad som sedan ska hända med skolhuset.

- Klasserna har blivit mindre eftersom det föds färre barn, sade Ann Petersson.

Eleverna fick veta att skolan ska säljas, att det redan nu finns en intressent som vill köpa delar av byggnaden, samt att Hedemoras brottarklubb planerar att flytta in i gymnastiksalen.

- Skolor läggs inte bara ner, det har ju även startat en skola, Olympica, sade Ann-Marie Samuelsson.

En fråga om Västerby skola kom upp, ska den kanske också försvinna? Men Ann Petersson sade att det bara är rykten, det finns inga planer på att lägga ner skolan i Västerby.

- Politiker är intresserade av att bevara småskolor, vi socialdemokrater vill ha Gussarvsskolan kvar och tycker att det vore roligt om den öppnas igen, sade Anki Rooslien.

Eleverna ville även veta varför det är så lite idrott i skolan. Till svar fick de att kommunpolitikerna inte har makt att ändra på skolans tidsplan, det är riksdag och regering som beslutar över sådant.

- Men det är viktigt att elever, lärare och politiker pratar med varandra så att problem kan lösas. Det finns ju till exempel flera skolor i Hedemora kommun med idrottsprofil, sade Ann Petersson.

Eleverna var nyfikna på hur mycket skattepengar som kommer in till kommunen och var dessa pengar hamnar. Frågor som inte kunde besvaras förrän rätt papper hämtades.

En cykelintresserad elev ville veta om kommunen planerar att starta en cykelklubb.

- Kommunen startar inte föreningar, det är upp till intresserade att dra i gång något själva, förklarade politikerna.

Därefter ställdes en fråga var skateboardåkarna ska hålla till.

Roger Last berättade att det faktiskt finns planer på att hitta en plats för skatare.

- Jag kan inte åka skateboard och kan inte bygga en ramp själv eftersom jag inte vet hur den ska se ut. Därför måste ungdomar som vill hjälpa till höra av sig så att vi tillsammans kan hitta lösningar, sade han.

- Varför bygger ni så många nya mataffärer, undrade en pojke och fick till svar att det inte är politikerna som bestämmer om en ny butik ska öppna.

- Den som vill bygga en butik måste söka om bygglov, och är det inom ett område där det ska vara affärer får vi inte vägra att ge ut ett sådant tillstånd, berättade Ann-Marie Samuelsson.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons