Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker ska ha en skälig lön

Annons

Nej, Maino Wohlfeil väljer att vara återhållsam i sina kommentarer.

- Politiker som jobbar mycket ska ha skälig lön. Men jämfört med vad våra medlemmar tjänar så har ju politikerna bra betalt, konstaterar hon.

NLT berättade i går att flera av kommunens toppolitiker får sina årsarvoden höjda med flera tiotals procent. Årslönen för kommunalrådet Roger Stål, s, ökar med över 50 000 kronor. Vice ordföranden i kommunstyrelsen, Maria Pettersson, s, är i år garanterad ett arvode på minst 185 280 kronor. I fjol fick hon nöja sig med drygt 90 000.

Motpolen är alla de politiker som enbart har uppdrag som ledamöter i nämnder och styrelser. För dem höjs sammanträdesarvodena från 76 kronor till 80 kronor i timmen samt att de har rätt till ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

- Från i år har jag politiska uppdrag och sitter med i kommunfullmäktige och miljö- och hälsoskyddsnämnden som ordinarie ledamot. I kultur- och fritidsnämnden är jag ersättare.

- Förutom sammanträdena går det åt väldigt mycket fritid för att läsa in handlingar och hänga med. Så ersättningen på 80 kronor i timmen tycker jag inte att jag behöver skämmas för, säger Maino Wohlfeil.

Hon har dock förståelse för om medlemmar i kommunalfacket irriteras över de nya politikerlönerna.

- Alla reagerar över stora politikerlöner. För medlemmar i vårt fack är det lätt att börja fundera. Hur kan det komma sig att vi gör ett så dåligt jobb att vi bara har rätt till en tredjedel av kommunalrådets och höga tjänstemäns lön?

Maino Wohlfeil kommer in på den pågående lönestriden mellan kommunalfacket och Kommunförbundet. Facket hade ett treårigt avtal som man sade upp efter två år. Facket ansåg att utfallet det tredje året, löneökningar på i snitt 3,5 procent, var för dåligt. Kommunal krävde löneökningar på ungefär 5,5 procent.

- Och så svarar Kommunförbundet med ett bud som ger i snitt 3,2 procent! Jag tror att det kan bli konflikt och att vi tvingas ut i strejk. Får vi inte gehör för rejäla löneökningar den här gången får vi det aldrig, betonar Maino Wohlfeil.

När politikerna i Ludvika kunde ge sig själva rejäla lyft kanske det inte är mer än rätt att de erbjuder kommunens anställda en eller annan procent extra i de kommande lokala löneförhandlingarna?

- Självklart. Finns det pengar den ena gången så borde det göra det även den andra gången. Dom säger alltid att kommunalarna är så många att det blir för dyrt.

- Men faktum är att ungefär 30 procent av kommunernas löneutgifter går till kommunals medlemmar. Man kan fråga sig varför de övriga 70 procenten alltid ska få större löneökningar, svarar Wohlfeil.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons