Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker lär demokrati

Annons

Gårdagens demokratidag för politiker i Leksand lockade 28 personer och när dagen var slut stod det klart att flera politiker när en stark önskan om att bryta gamla mötesmönster. Även om det kan vara svårt att ta steget fullt ut.

- Vi som är födda före 1955 måste skärpa till oss! Utan risker blir det ingen utveckling, sa Britt-Marie Laurell (kd) med eftertryck när dagen skulle summeras.

Och en utveckling som samtliga närvarande på demokratiutbildningen ställde sig bakom var att i större utsträckning försöka flytta ut fullmäktiges sammanträden från kommunhuset.

Bystugor, Hjortnäs brygga och ett stort tält mitt på Torget nämndes som möjliga alternativ.

Vidare vill man ha fler och livligare debatter med både politiker och medborgare och framför allt måste fullmäktige ta större initiativ i ett tidigt skede i olika frågor, inte bara vara ett forum där besluten klubbas igenom.

Demokratidagen leddes av Karin Tengdelius och Anna-Karin Berglund från Sveriges kommuner och landsting, som bland annat tog upp frågeställningar som:

3 Hur är politikernas förhållande till medborgarna?

3 Är det fullmäktige som sätter den politiska agendan, eller är det i praktiken förvaltningar och nämnder som styr?

3 Och vad gör egentligen politikerkollegan när det inte är möte?

Den sista frågan fick politikerna svar på genom att göra miniintervjuer med kollegan bredvid och då poppade det upp en massa okända talanger.

En spelar klarinett, en annan är en riktig gourmand, flera sjunger i kör, en är en hejare på hönsuppfödning och andra gillar, och klarar av, att ha flera bollar i luften. Gröna fingrar, snickarglädje och revytalanger var andra dolda sidor som avslöjades och som lockade till förtjusta skratt och förvånade utrop.

Vem som är duktig på vad? Utnyttja din demokratiska rätt och fråga politikerna själva.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons