Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker kräver porrfritt

Annons

Kristdemokraten Ingrid Näsman föreslog i en motion att kommunanställda på tjänsteresa bara skulle få ta in på porrfria hotell. Hon vill också att kommunen när den har övernattande gäster ska förlägga dem på porrfria hotell.

Det här var inte en lätt fråga ansåg kommunens ekonomichef Jan Malmberg när han skulle utreda förslaget. Dels handlar den om moral och etik, dels hur mycket kommunen kan bestämma över sina anställda, dels om förslaget var praktiskt möjligt att genomföra.

En aspekt på problemet är i vilken utsträckning kommunen som arbetsgivare ska försöka reglera den anställdes möjligheter till sådant som kan anses skadligt ur någon synvinkel även om denne betalar själv för det.

- Borde vi också i så fall undvika hotell som säljer alkohol, tobak, godis och tidningar eller hotell som ligger nära systembutiker, tobaksaffärer och biografer som visar pornografisk film, funderar Jan Malmberg i sitt yttrande.

Å andra sidan representerar en anställd på tjänsteresa hela tiden kommunen och bör därför tänka på sitt beteende även utanför tjänstetid. Att vara berusad eller titta på porrfilm kan anses som mindre lämpligt beteende som kommunen bör styra upp på olika sätt, påpekar Malmberg.

Sedan finns ju problemet med vad som räknas som porrfilm och vad som är erotisk film. Bedömningen av det har varierat över tiden och från individ till individ, menar Malmberg.

Han pekar också på att det kan bli dyrare för kommunen att kräva porrfria hotell. Det är brist på sådana och de kan ligga långt från den plats dit tjänstemannen ska.

Ingrid Näsmans förslag orsakade en lång och intensiv politisk debatt.

- Det här är ingen okomplicerad fråga. Det finns lika många åsikter som det finns personer, säger kommunalrådet Dan Westerberg.

En del politiker höll med Ingrid Näsman och en del ansåg att det här var inget kommunen skulle engagera sig i.

Men det ska den blev beslutet. Nästa gång kommunen ska upphandla resebyrå- och hotelltjänster ska man lägga stor vikt vid att det ska finnas porrfria hotell att tillgå. I övrigt ska man i möjligaste mån undvika hotell med porrutbud.

Men den här intrikata frågan ska också senare diskuteras i kommunfullmäktige. Och då lär det bli en lika intensiv debatt om beslutet ska fastställas.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons