Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i pension vid 50?

Annons

Med 24 röster mot 15 beslutade nämligen Malungs kommunfullmäktige att ansluta sig till kommunförbundets normer då det gäller pension och avgångsvederlag till förtroendevalda.

Normerna innebär bland annat att politiker som haft uppdrag motsvarande minst 40 procents tjänst som förtroendevald i 12 år har rätt till 80 procent av lönen i pension fram till 65 år, möjligen ända till 67 år. Därefter blir det vanlig ålderspension.

I Malungs kommunfullmäktige blev det diskussion kring det här sedan Ola Olin, v, drivit sitt gamla förslag att pensionsåldern för politiker borde vara minst 60 år.

-Tidigare har det inte varit någon gräns alls. Då kunde man få pension till exempel från 40 år om man varit politiker i i minst 12 år. Nu blir gränsen i alla fall 50 år men jag tycker att det borde vara 60, speciellt i en situation då samhället diskuterar att höja vanlig pensionsålder till 67 år. Och politiker kan ju få avgångsersättning som ger möjlighet att komma tillbaka till arbetsmarknaden, hävdade Olin.

Han fick oväntat stöd av moderaten Gun Byttner som engagerat gav sig in i debatten.

-Varför ska vi ha en gräddfil för politiker. Det är väl inte värre att bli arbetslös som politiker efter 15 år än att bli arbetslös som svarvare efter 15 år. Dessutom tjänar inte politiker så dåligt. Vanliga anställda som blir arbetstslösa får gå till arbetsförmedlingen, söka nytt jobb, omskola sig. Det kan en politiker också och jag tycker inte att skattebetalarna ska stå för politikers förtida pension, sa Gun Byttner.

Per-Erik Aarnseth, c, menade att både Olin och Byttner var populister.

-I hela Sverige är man överens om att reglerna ska vara så här och en anledning är att man vill få dugligt folk till politiker. 12 år är en lång tid att vara borta från arbetsmarknaden, pensionsreglerna är en trygghet för de som vågar sig på att bli politiker, De som kommer tillbaka till arbetsmarknaden får ju avdrag på pensionen, sa Aarnseth.

Nya kommunalrådet Kurt Podgorski, s, ställde sig också bakom kommunförbundets regler.

-Att vara politiker liknar inte den vanliga arbetsmarknaden och jag tror inte det är någon risk för missbruk av reglerna om jag tittar ut över den här församlingen, sa Podgorski.

Tre bottennapp från ärendets handläggning i kommunfullmäktige:

1. Personalchefen som inte visste hur många av kommunens förtroendevalda som berörs av de nya reglerna. Rätt svar är fem.

2. Den utskickade expert som skulle förklara men som inte kunde besvara några av ledamöternas frågor om de komplicerade pensionsreglerna.

3. Den politikerveteran som frågade en yngre partikamrat med annan uppfattning: -Vet du vad du röstat på då?

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons