Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i krismöte

Annons

Kommunens verksamhet har gått med förklust i många år. Underskottet för förra året, 2002, blev 11,9 miljoner kronor, en summa som motsvarar 37 heltidstjänster.

Enligt kommunallagen måste kommunerna få balans i ekonomin. Om Vansbro kommun ska återställa det egna kapitalet till 2000 års nivå behövs 23 miljoner kronor.

Kommunen har under senaste åren gjort stora satsningar, bland annat på nybyggnaden av VUC, gymnasieskolan, och nu pågår upprustningen av Smedbergsskolan.

Kommunen har en låneskuld på 91 miljoner kronor. För detta betalar kommunen 4,6 miljoner kronor i räntekostnader varje år. För att kunna betala upprustningen av Smedbergsskolan måste kommunen låna ytterligare 35 miljoner kronor.

Det får till följd att kommunens lån på totalt 126 miljoner kronor kostar 6,4 miljoner kronor i räntekostnader om året. De pengarna måste tas från någon kommunal verksamhet, frågan är vilken. Detta måste politiker och tjänstemän finna ett svar på. De funderar bland annat på om det finns delar av den kommunala verksamheten som folk kan ta ansvar för och sköta själva.

Då ekonomichefen Catarina Willman redogjorde för det svåra ekonomiska läget påminde hon politikerna om att Vansbro var känt som Sveriges rikaste kommun på 1980-talet. Då hade kommunen 90 miljoner kronor på banken och byggde medborgarhuset med bad, bibliotek och teatern samt kommunalkontoret på övervåningen, utan att låna pengar.

Nu talas det om kris och revisorerna har varnat kommunledningen för det allvarliga ekonomiska läget.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons