Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker får kritik av skolledare

Annons

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Nils Carlsson, m, vill undersöka hur stor läskunnigheten är bland eleverna i årskurs två. Därför har han vänt sig direkt till de berörda lärarna och begärt in den uppgiften. Det har både lärare och områdeschefer för Moras skolor reagerat emot.

Efter barn- och utbildningsnämndens sammanträde på onsdagen framförde områdescheferna Lennart Eriksson och Sven Erik Lilja samt Lotta Hedman, som representant för Noretskolan, sina synpunkter i ärendet direkt till Nils Carlsson.

Enligt Lennart Eriksson så är det fel att en politiker gör en uppgift som egentligen är ett tjänstemannaärende.

Andemeningen i kritiken är att Nils Carlsson borde ha samlat in uppgifterna via en anmälan hos berörda rektorer eller områdeschefer.

- Det är exempelvis lätt att få ut en sammanfattande uppgift med en procentsats på hur många elever i varje klass som exempelvis inte är läskunniga, uppger Lennart Eriksson.

Han uppger dessutom att Moras skolor redan infört en prioriterad satsning på barns läskunnighet. Den satsningen har gett lyckade resultat.

- Nils Carlsson har arbetat som rektor tidigare och det är kanske lätt för honom att leva kvar i den rollen, fast han nu ska agera som politiker.

Nils Carlsson ser onsdagens möte med skolledarna som ett informationsmöte.

- Det stämmer att jag begärde uppgifter om det fanns några frågetecken i årskurs angående läskunnigheten. Ambitionen är att kunna ge de som behöver hjälp med läskunnigheten extra stöd. Det är en grundläggande kunskap.

Enligt Nils Carlsson så är han och skolledarna inne på samma spår, de är överens om barnens bästa och oklarheterna som rådde mellan parterna har blivit utredda.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons