Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker får ett år på sig för att hitta ett nytt jobb

Annons

Tack vare riksdagens inkomstgaranti får de 80 procent av den tidigare inkomsten under minst ett år. Bara en handfull har arbeten som innebär att de får mindre än 20 000 från riksdagen.

De utnyttjar den betalda ledigheten till att studera, söka nya intressanta jobb, starta eget och fundera på framtiden. Inkomstgarantin ger en trygghet och en frihet att pröva sig fram.

- Den är fantastisk. Det är inte så många jobb där man får en inkomstgaranti på tolv månader, så man sitter i guldsits, säger Eva Thalén Finné, m.

Ewa Larsson, mp, tycker att riksdagen är ''en bra förebild för andra statliga organisationer och företag eftersom den nya inkomsten dras av krona för krona''.

Miljöpartiets tidigare språkrör Matz Hammarström studerar. Hans ambition är att skaffa sig forskarkompetens och han skriver uppsats i litteraturvetenskap och religionsfilosofi.

Han undervisar också några timmar. När garantin löper ut i höst räknar han med att undervisa på heltid vid sidan om studierna.

De flesta fortsätter med politik på kommunal nivå. De sitter i fullmäktige, kommunstyrelser, olika nämnder och bolagsstyrelser.

Men det i sin tur skapar problem när de ska söka jobb. Arbetsgivare uppskattar inte alltid anställda som måste vara ledig för politiska uppdrag flera gånger i veckan.

Claus Stockhaus, v, var tidigare skötare inom missbrukarvården:

- Inom vården går man på schema. Det är svårt att kombinera med de kommunala uppdragen.

MATS ERIKSSON/TT LILLEMOR IDLING/TT

Mer läsning

Annons