Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker erbjöds ett skattebrott

Annons

- Det är beklämmande om en offentlig myndighet gör på det här sättet, säger Bengt-Åke Johansson på skattemyndigheten.

Efter årsskiftet erbjöds 20-25 politiker i landstingsstyrelsen att köpa de bärbara datorer de disponerat sedan 1998. Priset var satt till 150 kronor och 14 av politikerna har tackat ja till erbjudandet.

En av dem är riksdagsmannen Rolf Gunnarsson, m.

- Jag hajade till när jag såg det låga priset. Vi politiker är ju påpassade och kan inte sko oss på skattebetalarnas bekostnad. Jag vill inte hamna på förstasidorna i någon Schyman-affär, säger Gunnarsson som kunde jämföra med motsvarande erbjudande han fått från riksdagen. Där var köpesumman drygt 2000 kronor, då hade marknadsvärdet bedömts av handelskammaren.

Gunnarsson ställde en fråga till landstingsrådet Alf Johansson, som svarade att datorernas värde är avskrivet och att priset satts till 150 kronor i samråd med landstingets dataexeperter.

- Vi anser inte att datorerna har något större värde, de klarar inte de krav vi ställer och blir vi inte av med dem så får de skrotas, och det kostar ju också, säger IT-chefen Inge Björk.

Marknaden för begagnade datorer är ingen exakt vetenskap, påpekar Lars-Peter Jonsson på Lindströms Kontors AB, men efter en sökning på internet säger han att motsvarande datorer går på mellan 1000 och 4000 kronor.

- Ett par tusenlappar verkar rimligt, säger han.

För skattemyndigheten är det just marknadsvärdet som spelar roll.

Får någon köpa en dator billigare så räknas det som ersättning och ska redovisas som förmånsvärde i kontrolluppgiften. Gör landstinget inte det begås skattebrott, även den som köper har ett ansvar att deklarera.

- Nej, vi har inte tänkt så långt. Är det så får vi rätta till det. Vi har inte heller informerat politikerna att de ska ta upp det som förmånsvärde, säger handläggaren Leif Berglund, chef för kanslienheten.

- De får lösa ut dem för en billig slant. Lämnar de in dem så går de till skroten, och det är ju en kostnad för oss att hantera dem, säger Berglund.

- Jag tycker det här är ett hemskt tecken på hur landstinget sköter ekonomin, ett slöseri med knappa resurser, säger moderaten Rolf Gunnarsson. Tidningen har inte lyckats nå Alf Johansson, s, för en kommentar.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons