Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker borde samarbeta med föreningar

Annons

Eftersom jag inte är jägare så skjuter jag inga villebråd, där inräknar jag även budbärare, så jag kan inte förstå hur du, Bernt Persson, kan beskylla mig för det.

Att jag däremot använde ditt namn får du ta ansvaret för själv eftersom du använde just det uttryck som jag syftade på i min insändare, nämligen "Idrottsföreningar har grundmurat dåligt rykte som betalare". Jag kan inte ta ansvar för hur alla andra föreningar sköter sina ekonomiska förehavanden, men likväl ingår den förening jag representerar under rubriken idrottsföreningar. Jag blev glad för att du tyckte att just min klubb var ett praktexemplar men jag vet att det finns många andra klubbar i kommunen som gör sitt bästa med sina förutsättningar.

Jag kan inte förstå att det ska vara så svårt att säga ursäkta om man gör ett fel, det fick jag lära mig både hemma och i skolan men det var då det. Jag har efter insändaren fått telefonsamtal och sammanträffande med företrädare för ett stort antal idrottsföreningar i Mora som jag vet sköter sina affärer klanderfritt "trots små resurser" och alla tycker sig ha blivit påhoppade av ditt uttalande. Så till din förklaring om vårt stöd från kommunen, jag har aldrig klagat på det som mycket riktigt årligen utgår med 36 000 kronor. Vad jag syftar på är en jämförelse med exempelvis de 1 500 000 kronor som i år har tilldelats Mora IK, i det sammanhanget blir vårt belopp smulor i mina ögon. Tro nu inte att jag missunnar Mora IK detta bidrag, det vore det sista jag skulle göra.

Beträffande de andra 10 000 kronor, som du talar om, så betraktar jag inte det som någon sponsring. Mora GK klipper och sköter korthålsbanan som omfattar sex hål på vår mark, helt gratis för de människor i vår kommun och som inte är medlemmar i någon av golfklubbarna, men som ändå vill prova på sporten. Detta medför kostnader för vår klubb på det dubbla beloppet, så jag betraktar det inte som någon sponsring utan en unik hjälp till kommunen att skapa fritidssysselsättning för sina medborgare.

Det är unikt för en kommun att kunna visa ett liknande alternativ, detta framförs ofta av våra greenfeegäster som säger sig aldrig ha sett något liknande. De uppgick för övrigt till drygt 4 800 personer 2004 och utgör ett tillskott till den övriga turistströmmen som på sommaren spenderar pengar på både logi och mat samt gör affärer i kommunens butiker. Jag tycker att ni politiker, i stället för att med förhastade uttalanden som slår in kilar mellan er och olika idrottsföreningar, skulle kalla till ett möte där ni bjuder in representanter för deras styrelser.

Ett sådant möte skulle visa er hur många hundratal frivilliga kommuninnevånare som arbetar helt gratis för idrotten i vår kommun och som på detta sätt bidrar till att försöka hålla ungdomar och även äldre borta från de många faror som numera finns i vårt samhälle. En idé som jag tror ni borde ta vara på, på detta stadium skulle det inte kosta något, möjligen en kopp kaffe och en bulle, ungefär vad vi normalt får kosta på oss. Det vore ett billigt sätt att få veta vad vi gör för våra medlemmar, gamla och unga. Med tanke på vad en olycklig och missanpassad ungdom kostar samhälle varje dag, vore det ett billigt försök till samarbete, i stället för att skapa motsättningar. Jag har nämligen inte en gång under mina tio år som ledare för vår klubb sett att något dylikt inträffat. Kanske de mycket kreativa kvinnor och män som ingår i dessa styrelser kunde ge er en hel del tips, om hur ni billigt skulle kunna förebygga åtminstone något av de problem på den fronten som ni tycks ha så svårt att komma till rätta med.

KNUT NYLUND

Mer läsning

Annons