Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker återinsätts i Ecuador

Annons

Ecuadors högsta domstol återinsatte på måndagen 57 oppositionspolitiker som förra månaden tvingades lämna sina platser i kongressen.

De 57 hade ställt sig bakom en protest mot president Rafael Correa.

Vänsterpresidenten Correa ville genomföra en folkomröstning om att ändra författningen. 57 av 100 ledamöter motsatte sig hans planer, vilket ledde till att en domstol fattade beslut om att de måste lämna sina platser.

Den ecuadorianske presidentens förslag om att låta skriva en ny författning vann starkt stöd i folkomröstningen.

Enligt slutresultatet sade 81,7 procent ja till att en konstituerande "medborgarförsamling" tillsätts för att ge Ecuador en ny grundlag.

Correa hade lagt fram förslaget om en ny författning i ett försök att bryta den politiska elitens och den impopulära kongressens grepp om makten.

Landets högsta domstol slog på måndagen fast att parlamentarikerna ska få tillbaka sina platser, uppgav domstolskällor. Det var dock oklart om det skulle ske omgående.

Efter beslutet trängde hundratals demonstranter från ett vänsterparti som stödjer Correa in i domstolsbyggnaden, uppgav en fotograf från Reuters. Flera domare ska då fortfarande ha befunnit sig i byggnaden.

TT

Mer läsning

Annons