Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker anses vara arbetsgivare

Annons

Det är Svenska kommunförbundets linje, som politiker i de flesta strejkdrabbade dalakommuner ställer sig bakom.

Den här veckan är det bara i Falun som skolpolitiker tagit ett aktivt beslut att inte låsa upp några skoldörrar.

- Jag kan bara konstatera att det finns olika uppfattningar om det här, säger Ragnar Kroona, s, ordförande i skolstyrelsen i Falun.

Vid sidan av de praktiska skälen, är det hänsyn till personalens strejkrätt som ligger bakom beslutet.

Ragnar Kroonas partikamrater i Ludvika hör till dem som gör en annan bedömning.

- Vi anser att det är vår skyldighet att se till att eleverna kan fullgöra sin skolplikt, säger Ulla-Britt Mikaelsson, s, ordförande i social- och utbildningsnämnden i Ludvika.

Diskussionen om skolpolitiker ska låsa upp skoldörrar när vaktmästarna strejkar är inte ny. Redan för 30 år sedan slog Justitieombudsmannen, JO, fast att alla förtroendevalda i kommuner och landsting är arbetsgivare.

- Som arbetsgivare är man Kommunals motpart i den pågående konflikten och kan aldrig vara neutral. En arbetsgivare som utför arbetsuppgifter som är satta i blockad bryter inte mot konfliktreglerna och är alltså inte heller strekjbrytare, anser Svenska Kommunförbundet.

Enligt JO är politikerna också skyldiga att se till att medborgarna får del av de kommunala tjänster de har rätt till enligt lag.

Kommunförbundet drar slutsatsen att skolorna ska öppnas, även om vaktmästaren inte låser upp.

På sina håll har beslutet att låta politiker öppna skolorna orsakat turbulens. Bland annat har barn- och utbildningsnämnden i Smedjebacken fått utstå hård kritik och anklagelser om "strejkbryteri". Ung vänster aviserade att de skulle finnas på plats vid skolan för att upplysa eleverna om vad en blockad innebär. På måndagsmorgonen låstes Bergaskolan i Smedjebacken därför upp av en delegation på fem personer.

I Älvdalen hade politikerna också beslutat att alla skolor skulle öppnas under strejken. Men högre makter ville tydigen annorlunda. Ett stort åskväder slog ut strömmen, vilket fick till följd att Gläntans F-3 fick hållas stängd under måndagen.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons