Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker anlitar svartjobbare

Annons

Just nu jobbar tre studenter från Polen hos Carin Palmcrantz i Leksand. De bor i hennes lillstuga sedan i måndags och målar om den. De tjänar 1 000 kronor per man för hela jobbet.

- Vi har varit på flera ställen i Dalarna och jobbat. Bland annat har vi plockat blåbär i Vansbro. Vi letade efter ett jobb och fick napp här. Det är ett bra jobb, säger en av dem.

Carin Palmcrantz hus i Åkerö, som en gång i tiden var pensionat, har flera byggnader med strandtomt. Hon säger att huset kräver mycket underhåll vilket hon måste få hjälp med. Hos Palmcrantz bor också en amerikansk student som då och då hjälper till med hushållet.

- Det är viktigt att ungdomarna får något att göra. Jag har kollat upp det här, men jag tänker inte bli någon arbetsgivare, säger Carin Palmcrantz.

På Svenska byggnadsarbetarförbundet i Borlänge betraktar man det här som svartarbete.

I sådana här fall saknas avtal, försäkringar, skatt och sociala avgifter. Minimilönen för en byggnadsarbetare ligger dessutom runt 103 kronor per timme.

- Det här är rent åt helvete. Och problemet bara växer från år till år. Dels tar de jobben från lokala firmor, dels dumpar de priserna, säger ombudsman Sören Larsson.

Den som vill arbeta under en kortare tid i Sverige måste ha ett arbetstillstånd för säsongsarbete. Byter personen arbetsgivare under perioden måste ett nytt arbetstillstånd utfärdas.

Eftersom polackerna nu bytt arbetsgivare ska de ha ett nytt tillstånd, enligt Migrationsverket.

Länsarbetsnämnden i Falun beslutar hur många säsongsarbetare en arbetsgivare få ha. Arbetstillstånden i länet är begränsade.

Margareta Apell på länsarbetsnämnden säger att inget tillstånd finns för Carin Palmcrantz. Och har inte polackerna förnyat sina tillstånd är deras verksamhet olaglig, avslutar Margareta Apell.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons