Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiken är inte det enda som engagerar Jojje

Annons

En miljövän och sympatisk medmänniska, som fyller 50 år den 29 oktober. En högtidsdag som han tillbringar på hemlig ort.

Han kom till Sverige, som sjuåring men har minnesbilder från uppväxten i Argentinas huvudstad Buenos Aires.

- En gång i veckan kom grönsakshandlaren med häst och vagn och sålde sina grönsaker utanför vår port.

Han brukar skoja om att han kom till på en vårdag i oktober. Höst i Sverige är nämligen vår i Sydamerika. Hans svenska pappa jobbade som servicechef på LM Ericsson i Argentinas huvudstad. Kärlek uppstod till en argentinska och Jojje kom till världen. Tillsammans med en bror bodde familjen hos morfar, pensionerad domare, i ett stort sekelskiftetshus. När Jojje var fem år flyttade familjen till Rio de Janeiro i ett hus intill Copacabana där pappa blev placerad på Ericssons generalagent. När det1959 blev lågkonjunktur i Brasilien drogs verksamheten ned och familjen flyttade till Stockholm och närmare bestämt Hässelby .

Direkt efter grundskolan så började den då 16-årige Jojje arbeta på en elektrisk firma med lokaler högst upp i Aftonbladets komplex vid Klarakvarteren.

- Vi hade el- service åt Aftonbladet, bland annat de stora ljustavlorna som med röda,gröna och vita lampor visade långt dagens tidningsproduktion hunnit.

Efter tre år på elfirman samt industrijobb varvat med lumpen bytte Jojje bana och började som mentalskötare på Beckomberga sjukhus 1974.

Han hade ett starkt politiskt engagemang, kämpade för de riksbekanta almarnas bevarande vid Kungsträdgården, var med i vänsterrörelsen, FNL-rörelsen, Chile-kommitten, SKP, fackligt aktiv och en kulturell förkämpe.

I en grupp i Röd ungdom så fanns bland annat Robert Aschberg med i samma ungdomsklubb som Jojje. De satt styrelsen med Jojje som ordförande och Robert var ledamot.

1976 träffade han sin blivande fru Eva från Mora och samvaron med henne ledde till nedtrappning av det fackligt politiska arbetet, giftermål och flytt till Mora 1980. Där utökades familjen med två döttrar nu 14 och 19 år gamla.

I Mora odlade han nygamla intressen som fågelskådning och naturintresse med aktiva insatser i den lokala Naturskyddsföreningen. Intresset för skogs och natur övergick till djupare kunskaper om rena miljöärenden. Han brann också i kampen mot narkotikan genom att bilda en lokal RNS-förening, Riksförbundet Narkotikafritt samhälle.

För tolv år sedan tog han åter tag i tonårsintresset för släktforskning, där han nu är ordförande i den lokala föreningen.

I samband med Saxnäs-ärendet och annan politisk turbulens i Mora för åtta år sedan så övergick hans åsikter om lokalpolitiken till praktisk i handling i partiet Röd-Grön allians. Partiet fick så många röster så att dess förstanamn, Jojje Lintrup, kunde ta plats i fullmäktige. Han utsågs även till andre vice ordförande i miljönämnden. Den pågående valperioden avacerande Jojje till ordförande i miljönämnden och även ersättare i kommunstyrelsen.

Inför det det senaste valet bytte Jojje till Moraprtiet.

- Eftersom jag inte känner mig hemma i riksparti.

Även nästa valperiod kommer han att sitta kvar som miljönämndens ordförande.

- Jag ser erbjudandet som en förtroende gest från den nya politiska ledningen. Ett betyg på att miljönämnden gjort ett bra arbete.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons